Kopali za kontejnere pa iskopali austro-ugarsku kuću

Prve radove zaustavili su arheolozi (D. ŠTIFANIĆ)
Prve radove zaustavili su arheolozi (D. ŠTIFANIĆ)

Jučer je započelo uređenje i postavljanje podzemnih posuda za otpad i to na prvoj lokaciji u užem gradskom središtu. Riječ je o lokaciji koja se nalazi u Parku Grada Graza, uz Ulicu Benediktinske opatije u blizini Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Međutim, nakon nekoliko lopata "izvirili" su arheološki nalazi.

Područje poznato arheolozima

Kako su javili iz Pula Hereculanee, na ovoj je lokaciji još ranije bilo predviđeno postavljanje podzemnih posuda, nabavljenih uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša. Osim toga u planu je postavljanje i na još četiri lokacije i to u Anticovoj i Ciscuttijevoj ulici, na Kapitolinskom trgu te na Trgu svetog Tome. S obzirom da je riječ o užem gradskom središtu, već odranije je bilo najavljeno da će se radovi odvijati pod nadzorom konzervatora i arheologa, a da za to itekako imaju razloga pokazalo se već jučer, na početku radova, jer je iz zemlje, kako saznajemo, izvirio prag austro-ugarske kuće. Koliki je značaj samog nalazišta znat će se preciznije danas, međutim, već jučer nam je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo rekao da je cijelo to područje poznato arheolozima jer su tamo bile porušene kuće tijekom bombardiranja, ali da se ispod zasigurno nalaze i srednjovjekovni i rimski objekti.

Također, sam pronalazak ne bi trebao niti usporiti radove na postavljanju podzemnih posuda jer bi se, kako neslužbeno saznajemo, trebali premjestiti tek nešto dalje od predviđene lokacije.

- Postavljanjem podzemnih posuda za otpad u užem gradskom središtu stvorit će se preduvjeti za prelazak na nov način prikupljanja kućnog komunalnog otpada, a same posude bit će isključivo namijenjene građanima koji žive u navedenoj zoni, kaže direktor Pula Herculanee Igor Stari.

U planu 20-ak lokacija

Prema planu, intencija je u užem gradskom središtu postaviti i urediti između 15 i 20 lokacija podzemnih posuda gdje će građani koji žive na tom području moći odlagati svoj kućni komunalni otpad. Na svakoj lokaciji nalazit će se četiri podzemne posude i to namijenjene za ostali kućni komunalni otpad te za odlaganje korisnih sirovina plastike, stakla i papira i kartona. U drugoj fazi građani koji obitavaju u užem gradskom središtu dobiti će tagove-ključeve koji će im omogućiti otvaranje poklopaca na podzemnim posudama te će na taj način moći odložiti svoj otpad. Po ugradnji svih podzemnih posuda na predviđenim lokacijama sadašnje posude na javnim površinama biti će povučene.

- Postavljanje podzemnih posude vezano je i za novu Odluku o odlaganju komunalnog otpada koja je nedavno donesena, a odnosi se na poslovne subjekte u užem gradskom središtu i načinu prikupljanja njihovog komunalnog otpada. Naime, provedenom anketom utvrđeno je da više od 70 posto komunalnog otpada stvaraju upravo poslovni subjekti u užem gradskom središtu te je stoga potrebno odvojiti način prikupljanja komunalnog otpada poslovnih subjekata i otpada iz domaćinstava kako bi se mogla provesti adekvatna naplata usluge prikupljanja komunalnog otpada (po principu plati koliko odlažeš) te kako bi se izbjegle ružne slike prenatrpanih posuda za otpad na javnim površinama, a koje su isključivo namijenjene domaćinstvima, pojašnjavaju iz Herculanee.

Inače, odlukom o načinu prikupljanja miješanog komunalnog otpada iz prodajnih i ugostiteljskih objekata u užem gradskom središtu svi poslovni subjekti dužni su zadužiti posudu odgovarajućeg volumena koju će se prema režimu odvoza prazniti dva puta dnevno. Uvjet za dobivanje terase ja izdavanje potvrde o zaduženju posude, a do sad se, kažu iz Herculanee, 40-ak ugostitelja odazvalo i dobilo potvrdu o zaduženju. Osim ugostiteljskih objekata posudu moraju zadužiti i ostali poslovni subjekti u užem gradskom središtu te će ovih dana predstavnici Herculanee ponovno izaći na teren da bi provjerili zaduženja posuda. Osim komunalnog otpada, poslovnim subjektima na raspolaganju će biti i mogućnost odvoza selektivno prikupljenih sirovina.

- Tijekom ljetne turističke sezone kontinuirano će se obavljati kontrole o pridržavanju uvedenog režima odvoza otpada, pri čemu podsjećamo da je svaka posuda čipirana i vezana za taj poslovni subjekt, te će se po kontroli lako moći utvrditi pridržava li se poslovni subjekt novog režima prikupljanja i pražnjenja otpada, zaključuje direktor Stari. (Goran ROJNIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter