Kopacki rit u stanju pripravnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Postoji mogucnost da otrovni mulj iz Dunava kroz pet kanala dode do parka prirode Kopacki rit, no voditeljica Službe zaštite Larisa Bencina vjeruje da ce se to mjerama zaštite sprijeciti.

- Opasnosti za sada nema, no ukoliko dode do novog puknuca spremnika u madarskoj tvornici, izlilo bi se još najmanje pola milijuna kubika otrovnog mulja i velika bi bila mogucnost da taj mulj dode i do našeg parka prirode, rekla je.

"Naravno da to može negativno djelovati na živi svijet u parku, no u slucaju dolaska mulja zatvorili bi se kanali kroz koje Dunav dolazi do parka. Daljnje mjere zaštite dogovarat ce se s Hrvatskim vodama i nadležnim službama", rekla je Bencina.

Andrijana Maslac iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje kaže da za sada nema informacija o novoj prijetnji zagadenja otrovnim muljem iz Madarske, ali da su u stanju pripravnosti te u stalnom kontaktu s kolegama u Madarskoj.

Strucnjaci iz EU-a zapocet ce u Madarskoj sanaciju otrovnog mulja koji je odnio sedam života i iza sebe ostavio pustoš, javlja BBC. Prioritet timu strucnjaka bit ce zaštita stanovništva dok radovi budu trajali te kako što više umanjiti posljedice novog puknuca u rezervoaru tvornice aluminija, a koji je, kažu strucnjaci, neizbježan.

U tu svrhu oko tvornice je napravljen obruc od kamena i zemlje kako bi se sprijecilo novo istjecanje opasnog crvenog mulja. Ekspertni tim ce pokušati što više smanjiti daljnji utjecaj otrovnog mulja na vode, tlo i zrak u ugroženom podrucju.

Ministar zaštite okoliša Zoltan Illes kaže kako se ne zna kada ce uslijediti sljedeci prasak u tvornici aluminija. "Može se dogoditi upravo sada, a može za nekoliko dana," rekao je Illes.


Podijeli: Facebook Twiter