Kopački rit: Krivolovcima oduzeto 100-tinjak kg ribe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Parku prirode Kopački rit provedena je organizirana i planirana akcija nadzora protuzakonitog ribolova te su privedena tri krivolovca kojima je oduzeto stotinjak kilograma ribe, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Akciju, koja je trajala 27 sati, proveli su nadzornici parka u suradnji s pograničnom policijom u Belome Manastiru. Osim ribe, oduzeta su dva čamca, izvanbrodski motor, mreže i druga oprema za krivolov te je otkriveno mjesto na kojem su osumnjičeni boravili duže vrijeme.

Ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit Damir Opačić izjavio je za Hinu da je iznimno zadovoljan suradnjom nadzorne službe Parka prirode i policije u akciji provedenoj u posebno zaštićenom dijelu Kopačkoga rita, u kojoj su otkrivene ribokradice sa 100 kilograma ribe koja je u lovostaju zbog mrijesta.

"Cilj nam je čestim akcijama maksimalno spriječiti krivolov u Kopačkome ritu, koji je posebna oaza ribljeg fonda u ovom dijelu Europe", istaknuo je Opačić i dodao da je najstrašnije od svega to što je krivolov "obavljen kad riba koja se mrijesti, među ostalom i štuka i smuđ, ima pravo na mir i prirodnu reprodukciju".

Glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske Dario Premec rekao je da je protiv tri osobe iz Osijeka, uhvaćene u protuzakonitom ribolovu, policija podnijela kaznene prijave nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu te da je za takve protuzakonite radnje kazna do tri godine zatvora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter