Koordiniranim razvojem do uspješnih projekata u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istarskoj razvojnoj agenciji (IDA) danas je održan drugi Info-dan na temu "Europski strukturni i investicijski fondovi kao prilika za razvoj Istarske županije" na kojem su predstavnici IDA-e, Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, predstavili mogućnosti korištenja ESI fondova za razvojne projekte lokalnih javnih dionika.

Info danu prisustvovalo je tridesetak djelatnika jedinica lokalne i regionalne samouprave te lokalnih akcijskih grupa, ustanova i javnih poduzeća. Svrha projekta je jačanje i razvoj mreže podrške za javnopravna tijela u Istarskoj županiji koja prijavljuju projekte za sufinanciranje putem Europskih strukturnih i investicijskih fondova, što ponajprije podrazumijeva savjetodavnu podršku u pripremi i provedbi projekata te informiranje i edukaciju o mogućnostima strateškog planiranja i razvoja uz pomoć ESI fondova.

Direktor IDA-e dr.sc. Boris Sabatti prezentirao je ulogu IDA-e kao regionalnog koordinatora u Istarskoj županiji te najavio aktivnosti koje dolaze u sljedećem razdoblju. Tamara Kiršić iz IDA-e prezentirala je planove i smjerove djelovanja IDA-e u programima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, stavivši naglasak na Program pripreme lokalnih razvojnih projekta prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova koji trenutno provodi IDA u suradnji s Ministarstvom. Jedan od novih programa koje je započelo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU je i izrada Nacionalne razvojne strategije – NRS-a, ključnog nacionalnog strateškog dokumenta RH za razdoblje do 2030. godine u kojem IDA sudjeluje kao jedan od partnera u procesu izrade. Kiršić se dotakla i finaliziranja Županijske razvojne strategije do 2020.i Strateške procjene utjecaja na okoliš te ulogu IDA-e   u razvoju urbanog područja Pula i ITU instrumentu te ulogu IDA u pripremi i provedbi istog.

„Izlaganje je nastavila mr.sc. Anica Dobran Černjul, viša savjetnica za međunarodnu suradnju i europske poslove iz Istarske županije koja je dala pregled razvojnih projekata te otvorenih mogućnosti za razvoj iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020. Predstavila je trenutne projekte koji se provode na području Istarske županije kao što su energetska obnova Srednje škole Mate Blažina u Labinu, projekt Kulterra - revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa, opremanje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije OB Pula te izgradnju Paviljona 2 Studentskog centra Pula. Završila je prezentaciju pregledom dosadašnjih iskustava u prekograničnoj, transnacionalnoj i međuregionalnoj suradnji Istarske županije za razdoblje 2014-2020.“

Helga Može Glavan, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, održala je prezentaciju na temu Europski socijalni fond i mogućnosti suradnje u razvojnim projektima javnopravnih tijela u Istarskoj županiji, koji nude velik broj mogućnosti za financiranje za razne prijavitelje, od jedinica lokalne samouprave, organizacije civilnog društva, udruge, vrtiće, škole, poduzetnike, itd… (G. R.)

 


Podijeli: Facebook Twiter