Koordinacija vinskih udruga i vinara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za koordinatora novoosnovane Koordinacije vinarskih udruga i obiteljskih vinarija Hrvatske izabran je vinski strucnjak Saša Špiranec, a u odboru su vinarica Mare Mrgudic i vinari Vlado Krauthaker i Ivica Matoševic. Zadatak Koordinacije je promocija vina kao hrvatskog strateškog turistickog i gospodarskog proizvoda te poticanje izvoza.

Pad prodaje i puni vinski podrumi alarmirali su vinare na udruživanje. Matoševic kaže da o rastu kvalitete naših vina svjedoce kolege, kriticari i mediji iz zemlje i svijeta, ali da nema sustavnog promoviranja vina na medunarodnom tržištu.

Koordinacija predvida da se do donošenja zakona o financiranju marketinških aktivnosti vinarske industrije one financiraju novcem HGK-a, HOK-a, ministarstava poljoprivrede, gospodarstva i turizma te HTZ-a. Pozivaju obiteljske vinarije i velike vinarske tvrtke da im se pridruže u aktivnostima koje ce se provoditi pod nazivom "Wines of Croatia".

- Sve bitne udruge i obiteljske vinarije vec su ukljucene u Koordinaciju i to iz svih hrvatskih regija. Ostalo nam je razgovarati s udrugama u manje razvijenim vinskim regijama. Pojedinci su i do sada znali dobiti novac od HGK-a ili Ministarstva, a sada ce novac biti trošen smisleno, kaže Špiranec.


Podijeli: Facebook Twiter