Koogle - košer Google

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog niza neprikladnih sadržaja na webu, ultraortodoksni Židovi su se klonili interneta, no na inicijativu nekih rabina razvijena je tražilica koja im omogucava pristup mreži bez opasnosti da se izlože grijehu. Košer verziju najpopularnije tražilice na svijetu Koogle razvili su izraelski ultraortodoksni Židovi. Iznimno religiozni Židovi moraju biti oprezni pri surfanju webom kako slucajno ne bi naletjeli na seksualno eksplicitni materijal, no košer inacica Googlea – Koogle – mogla bi sve to promijeniti.



Yossi Altman razvio je tražilicu koja izostavlja religijski nepoželjni materijal, a njegov 'proizvod' dobio je i podršku ortodoksnih rabina. Ona nudi linkove koji vode na izraelske vijesti i šoping-stranice, a rezultati su filtrirani kako bi se izbacili oni koji su 'neprikladni'.
''Ovo je košer alternativa za ultraortodoksne Židove kako bi mogli bez straha surfati netom'', rekao je Altman za Reuters.
''Ovu tražilicu razvio sam na poticaj nekih rabina koji su smatrali da je to jedini nacin da se surfanje webom približi ultraortodoksima'', dodao je. Takoder, Koogle subotom zabranjuje bilo kakvo ''plovljenje mrežom'' pa ako na šabat neko proba pronaci kakvu informaciju na webu, Koogle ce ga u tome sprijeciti.
Ime Koogle nastalo je kao kombinacija naziva za židovsko jelo od rezanaca 'kugel' i Googlea.


Podijeli: Facebook Twiter