Konzumiranjem ribe do zdravijih crijeva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žene koje tri puta tjedno jedu ribu imaju niži rizik od pojave crijevnih polipa koji se mogu pretvoriti u rak u odnosu na žene koje jedu ribu manje od jednom tjedno, pokazalo je americko istraživanje.

Istraživanje koje je obuhvatilo više od pet tisuca osoba nije dokazalo da morska hrana štiti od pojave polipa, a nije pokazalo ni da konzumiranje istih kolicina ribe kod muškaraca rezultira smanjenjem rizika od pojave polipa.

Ranija istraživanja na životinjama pokazala da omega 3 masne kiseline iz riba smanjuju rizik pojave raka debelog crijeva i rektuma.

Znanstvenici smatraju da omega 3 masne kiseline imaju protuupalni ucinak u crijevu, poput aspirina, i time se sprjecava pojava polipa.

U okviru istraživanja koje je provelo Sveucilište Vanderbilt u Nashvilleu analizirane su prehrambene navike oko 5.300 osoba koje su podvrgnute kolonoskopiji. Nakon toga odvojeno su prouceni rezultati za žene i muškarce.

Tim je usporedio prehrambene navike 1.400 žena koje nisu imale polipe s 456 kojima je pretragom otkriveno da imaju polipe. Utvrdeno je da je veci postotak žena s polipima bio u skupini koja je jela najmanje ribe (njih 23 posto) dok je u skupini koja je jela najviše ribe njihov postotak pao na 15. Iz tog istraživanja proizlazi da su žene koje su jele najviše ribe imale 33 posto manje izglede da im se pojave crijevni polipi.

Dok se u slucaju žena utvrdila veza konzumiranja ribe i pojave crijevnih polipa, kod muškaraca to nije bio slucaj i znanstvenici za to za sada nemaju objašnjenja osim da je za pozitivne ucinke kod muškaraca možda potrebno da pojedu vece kolicine ribe.

Rezultati istraživanja objavljeni su u casopisu American Journal of Clinical Nutrition.


Podijeli: Facebook Twiter