Konzumiranje i malo alkohola rizično uz hepatitis C

Ilustracija
Ilustracija

Za osobe s kroničnim hepatitisom C čak i umjereno konzumiranje alkohola može povećati rizike od ranije smrti i to ne samo od zatajenja jetara, pokazalo je američko istraživanje.

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Alimentary Pharmacology & Therapeutics osobe s hepatitisom C morale bi ograničiti unos alkohola, kaže voditelj istraživanja Zobair Younossi iz Inova Fairfax bolnice u Falls Church u Virginiji. "Pacijenti s hepatitisom C doista ne bi trebali piti".

No, stvarnost je drugačija, kaže znanstvenik Rae Jean Proeschold-Bell sa sveučilišta Duke koji dodaje da osobe koje boluju od hepatitisa C češće piju alkohol nego osobe koje nemaju oštećenje jetara.

"Ono što ovo istraživanje pokazuje je da je čak i nešto što bi se smatralo umjerenom ili sigurnom količinom alkohola za one s hepatitisom C opasno po zdravlje", dodaje Proeschold-Bell.

Već je od ranije poznato da konzumiranje većih količina alkohola pojačava oštećenja jetara kod osoba s hepatitisom C.

U okviru istraživanja obrađeno je 8.767 osoba bez hepatitisa C i 218 osoba s tom bolešću koje su praćene između 13 i 14 godina. Znanstvenici su utvrdili da su osobe s hepatitisom C koje su pile tri ili više pića dnevno imale pet puta veće izglede umrijeti od osoba koje nisu bile zaražene.

No, i u kategoriji onih koji su popili prosječno do dva pića dnevno osobe s hepatitisom C imale su dvostruko veće izglede umrijeti u odnosu na zdrave osobe koje su konzumirale istu količinu alkohola.

Kad se izdvojilo zatajenje jetara kao uzrok smrti tada su izgledi za smrću osobe koja boluje od hepatitisa C bili 74 puta veći nego kod drugih osoba. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter