Konzultacije: IDS-ova podrška nije bezuvjetna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ni na četvrti krug konzultacija kod predsjednice Republike, koji je na Pantovčaku počeo u 9 sati, nitko neće doći s potpisima potpore 76 izabranih saborskih zastupnika da bude mandatar Vlade, a dodatno vrijeme radi dogovora o tome od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović zatražit će Most nezavisnih lista i koalicija Hrvatska raste. Rezultat je to događanja na relaciji Most - Hrvatska raste - Domoljubna koalicija, tijekom kojih su obje koalicije u proteklih nekoliko dana Mostovom prijedlogu tripartitne Vlade kazale i 'da' i 'ne'. 

U konačnici, takve Vlade neće biti, a razgovore o sastavljanju saborske većine i Vlade nastavili su Most i Hrvatska raste, koji će od predsjednice danas zatražiti još nekoliko dodatnih dana za dogovor. To su jučer potvrdili čelnici dviju strana, Božo Petrov i Zoran Milanović, uvjereni u skoro postizanje konačnog dogovora. Petrov je pritom kazao da će ime mandatara biti poznato "u trenutku kad se definiraju sve stvari".

Prema neslužbenim informacijama, Milanović je Mostu ponudio potpise zastupnika koalicije Hrvatska raste s kojima bi Petrov danas otišao na Pantovčak, no iz Mosta mu je odgovoreno da im za to treba još neko vrijeme.

Po Ustavu, predsjednica dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Čačić: Petrov nije dobar kandidat za premijera

Predsjednik Narodne stranke - reformista Radimir Čačić rekao je kako je predsjednici Republike na konzultacijama kazao kako Božu Petrova za mandatara neće bianco podržati, već će o toj potpori odlučiti na tijelima stranke. 

Čačić smatra i da Petrov nije dobar kandidat za premijera jer za to nema dovoljno snage, širine, vizije, znanja i iskustva. 

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin kazao je kako njegova stranka ne podržava niti jednu opciju niti daju potporu bilo kojem mandataru. "Ako naši saborski zastupnici budu potrebni za parlamentarnu većinu za formiranje vlade spremni smo razgovarati, ali ne pod bilo kojim uvjetima", kazao je. 

Smatra kako se sada ne vidi u kom smjeru ide zemlja i ulazi se u zonu nestabilnosti te se još više narušava ionako krhko povjerenje građana u političare i politički sustav. 

"Ovome treba doći kraj i u kratkom vremenu treba znati imamo li parlamentrarnu većinu i može li se formirati vlada. Ako ne, onda idemo na nove izbore", rekao je Vulin. 

Drži kako najveću krivnju snose oni koji imaju najviše mandata u Saboru, a Most je najodgovorniji jer na njima leži najveća odgovornost. Smatra i kako, ako se netko želi baviti politikom, mora biti spreman preuzeti odgovornost. Potvrdio je kako je do sada HDSSB neslužbeno razgovarao sa svim opcijama, ali niti s jednom nije bilo službenih razgovora. 

Petrov izjurio iz predsjedničina ureda

Da nikome nisu dali potporu za mandatara, tako ni Petrovu, kazao je predsjednik Hridi Dago Prgomet. Naveo je kako ovih dana očekuju razgovore " i s lijevom i desnom koalicijom" nakon kojih će dati odgovor. 

"Nikome nećemo dati bianco potpis već želimo razgovarati o reformama i preuzimanju odgovornosti", dodao je. Pojasnio je kako Hrid inzistira na tri reforme – zakonu o prijenosu vlasti koji podrazumijeva depolitizaciju javnih poduzeća, zakonu o političkim stranakama koji podrazumijeva daljnju demokratizaciju stranaka i novom zakonu o visokom obrazovanju i znanosti. 

"To su tri reforme na kojima inzistiramo i ne bježimo od odgovornosti od onih resora koji će omogućiti da se one provedu. Tih je reformi više, prema tome tu smo otvoreni za razgovore", kazao je.

Potvrdio je da se telefonski čuo s čelnikom koalicije Hrvatska raste Zoranom Milanovićem ali nije, kaže, razgovarao o tome da Hrid da potporu čelniku mosta Petrovu da bude mandatar. "Razgovarali smo o tijeku pregovora", rekao je Prgomet.

Predsjednik Mosta Božo Petrov izjurio je iz ureda predsjednice Republike ne želeći davati nikakve izjave prisutnim novinarima.

Kod predsjednice je bio sam, nije bio niti jedan drugi zastupnik niti član Mosta s njim, a s Kolindom Grabar-Kitarović je proveo oko 15 minuta.

Miletić: Dosljedni i pricipijelni

Nakon trećeg kruga konzultacija Grabar-Kitarović upozorila je da je vremena "sve manje" i da neće dopustiti da odugovlačenje proizvede nesagledive posljedice po stabilnost države.

Predviđeno je da će četvrti krug konzultacija s čelnicima parlamentarnih stranaka i izabranim saborskim zastupnicima trajati do 12.30 sati, nakon čega će se predsjednica obratiti javnosti.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić rekao je da je njegovoj stranci "koalicija Hrvatska raste i Mosta nešto što je prihvatljivo".

- Međutim, naša podrška nije bezuvjetna. Moramo sjesti s budućim mandatarom i razgovarati o politikama - odnosno  znati koji je to sustav građanskih vrijednosti, manjinskih politika, politika decentralizacije koja je nama ključna. I konkretni razvojni programi i projekti na našu osmu izbornu jedinicu, rekao je Miletić. Dodao je da želi znati tko je mandatar jer ne želi "ni špekulirati ni nagađati".

- To mora biti službeno rečeno od strane Mosta. Nakon toga treba sjesti za stol i razgovarati. Decentralizacija mora biti konkretizirana - što to točno znači u smislu ovlasti, financijske decentralizacije, rekao je Miletić. Dodao je da je IDS-u "temelj Istra kao samostalna regija odnosno županija".

- I od toga apsolutno nećemo odustati. Svatko tko poznaje istarsku povijest i uvažava ekonomsku snagu naše županije i tko poštuje hrvatski grb mora poštovati Istru kao takvu, rekao je Miletić. Dodao je da IDS-u koalicija s desnim strankama nije prihvatljiva.

- Tu smo dosljedni i principijelni, rekao je Miletić.

Bandić: Ja sam uvijek "za"

Predsjednik stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u utorak je rekao da zbog održavanja sjednice Gradske skupštine neće moći otići na četvrti krug konzultacija kod predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović te da će se s njom čuti telefonom.

Ja sam uvijek 'za', odgovorio je Bandić novinarima u pauzi sjednice Gradske skupštine upitan je li se opredijelio i koga će podržati. Upitan za koga je to "za", Bandić je kazao "pa za".  

Rekao je da će se telefonom čuti s predsjednicom Republike Kolindom Grabar - Kitarović jer ne može doći kod nje u Ured predsjednice budući da se održava sjednica Gradske skupštine. 

Na dnevnom redu sjednice je Bandićev prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2016. i rebalans gradskog proračuna za ovu godinu.  Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) najavio je da će otići na konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, nakon što se javio za riječ u raspravi o prijedlogu gradskog proračuna za iduću godinu.

Grmoja i Šimić čvrsto uz Petrova

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja poručio je u utorak kako se Most ne raspada te kako i on, ali i Mostov izabrani zastupnik i predstavnik Građanske opcije grada Osijeka (GOGO) Miroslav Šimić, čvrsto stoje uz Most i Božu Petrova.

"Ne raspada se Most iako ga već mjesec i pol pokušavaju srušiti, a u to su upregnuli svu mašineriju. I Miro Šimić i ja smo čvrsto uz Most i Božu Petrova", rekao je Grmoja Hini. 

S obzirom da se glasnogovornik Mosta Grmoja tijekom zadnjih par dana nije pojavljivao i davao izjave, a umjesto u Zagrebu, gdje su u tijeku pregovori Mosta s koalicijom Hrvatska raste oko mandatara, otišao je u Metković, u javnosti su započela nagađanja da se on, nakon što je Domoljubna koalicija odbila tripartitne pregovore, distancirao od Petrova. 

Noćas je također dodatnu sumnju u raskol u Mostu izazvao i post na GOGO-ovom facebook profilu u kojem se navodi da je na sjednici njihovog Glavnog odbora odlučeno da se Šimić povlači iz Nacionalnog vijeća, te da kao saborski zastupnik nije ovlašten bez prethodne odluke Glavnog odbora odlučivati o suradnji s drugim strankama i davati podršku mandataru. Šimić je međutim jutros poručio kakao čvrsto stoji uz Petrova te kako Most nije i neće izgubiti saborskog zstupnika.

Podrška predstavnika manjina

Božu Petrova podržavaju i dva zastupnika SDSS-a Milorad Pupovac i Mile Horvat. Pupovac je novinarima rekao da je podrška Petrovu vezana uz podršku koju mu kao budućem mandataru daje koalicija Hrvatska raste.

- Vrijeme je da se prekine iscrpljujući i pomalo krizni trenutak u našem političkom životu. S gospodinom Petrovom nisam razgovarao, ali on je prilično poznat kao akter u političkom životu pa ima i pregovaračku poziciju koja mu omogućuje da postane mandatar. Kao i u slučaju Zorana Milanovića kojeg smo podržali u prvoj fazi, riječ je o preliminarnoj podršci koja će biti verificirana u Saboru nakon usuuglašavanja i razgovora s njim, rekao je Pupovac.

Podršku Petrovu kao mandataru predsjednici su izrazili i zastupnici talijanske manjine Furio Radin, češke i slovačke Vladimir Bilek, te mađarske Šandor Juhas. Radin je rekao da je riječ o inicijalnoj potpori koju su manjine davale i predsjedniku SDP-a Milanoviću dok je bio u igri za mandatara. 

- Uvjet naše podrške je poštovanje prava nacionalnih manjina, posebno talijanske kad sam ja u pitanju, te jasno stajalište oko regionalizacije Hrvatske. Najmanje što očekujemo je da Istra ostane županija, a ako dođe do regionalizacije, ona mora biti regija,

Iz Ureda predsjednice potvrđeno je da neće doći bivši SDSS-ovac Mirko Rašković, nezavisni zastupnik Stipe Petrina te Ivan Vilibor Sinčić iz Živog Zida, dok će s Milanom Bandićem predsjednica razgovarati telefonski.

Nakon njih, na Pantovčak dolaze stranke i koalicije, a Grabar-Kitarović bi se oko 13 sati trebala obratiti javnosti.

Lekaj Prljkaskaj nije odlučila

Zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi rekao je predsjednici, a kasnije i novinarima da je promijenio mišljenje te da podržava predsjednika Mosta Božu Petrova kao mandatara za sastavljanje nove vlade.

- Petrova podržavam u koaliciji sa SDP-om i ostalim strankama koalicije Hrvatska raste, rekao je Kajtazi. Odgovarajući na pitanje bi li podržao Petrova da ga za mandatara podržava samo Domoljubna koalicija rekao je da na to pitanje u ovom trenutku ne može dati odgovor. 

Predjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović jutros je započela četvrti krug konzultacija s parlamentarnim strankama i zastupnicima oko sastavljanja nove parlamentarne većine. Prva na redu bila je zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj. Ona je kod predsjednice provela ne više od pet minuta, a nakon izlaska izjavila je da ostaje pri svom stajalištu da zastupnici manjina ne mogu odlučivati o izbornom pobjedniku. 

- Čekam rasplet situacije s Mostom. Još nisam nikom dala svoj potpis, rekla je Lekaj Prljaskaj. (Hina, Z. CRNČEC)


Podijeli: Facebook Twiter