Konzul optužen za kradu namještaja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državno odvjetništvo u utorak je i službeno potvrdilo da je podignuta optužnica protiv Goroslava Kellera (64), bivšeg generalnog konzula Republike Hrvatske u Australiji.

Diplomata iz tzv. kvote predsjednika Stjepana Mesica tereti se za kaznena djela pronevjere, krivotvorenje službene isprave te uništenje ili prikrivanje arhivske grade. Sumnja se da je Keller nakon povlacenja iz Australije, u prosincu 2008., zadržao dio namještaja i opreme koju je zadužio kao generalni konzul. Vrijednost "išcezlih" stvari procjenjuje se na oko 73.000 kuna.

Spornu opremu i namještaj bivši generalni konzul iz Australije je, zajedno sa svojim stvarima, preko jednog prijevoznika dopremio u Hrvatsku, ne mareci za izricitu uputu Ministarstva vanjskih poslova. Da bi prikrio mutne poslove, on je sastavio zapisnik o primopredaji konzularne imovine u kojem je naveo da je namještaj premjestio u novu rezidenciju Generalnog konzulata.

No, namještaja, tamo nije bilo, a naknadno je prijavio da ga je planirao legalno otkupiti. Osim toga, vecinu diplomatskih bilješki, nota, izvješca, dopisa i druge pisane dokumentacije sakrio je u namještaj i takoder prevezao u Hrvatsku gdje ju je kasnije policija pronašla i oduzela.


Podijeli: Facebook Twiter