Konzul Cianfarani posjetio talijanske škole i vrtic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Generalni konzul Republike Italije Renato Cianfarani posjetio je Pulu gdje je obišao predškolsku i školske ustanove koje provode program i nastavu na talijanskom jeziku.

Vrticem Rin Tin Tin provela ga je ravnateljica Tamara Brussich te upoznala s novouredenim prostorima, aktivnostima djece po skupinama i programima koje provode.

Cianfarani je obišao i talijansku OŠ "Giuseppina Martinuzzi", u pratnji ravnateljice Susanne Cerlon, koja mu je takoder pokazala školske prostore, informirala ga o projektima u kojima sudjeluju, a posebno o uspjesima koje postižu na raznim natjecanjima, narocito sportskim.

Obišao je i dvoranu talijanskih škola, a potom se uputio na prigodni docek u srednju školu "Dante Alighieri", gdje ga je docekala ravnateljica Debora Radolovic.

- Obišao sam lijepe i funkcionalne škole, u kojima rade vrijedni ucitelji i ciji ucenici postižu zapažene rezultate. To samo potvrduje da su škole važne ne samo za clanove Zajednice Talijana, vec obogacuju život u gradu Puli. Djeca, s druge strane, znaju više jezika i to je bogatstvo podrucja na kojem žive. Osim toga, sve su pulske ustanove primjer suradnje dviju država, Italije, koja financira obnovu, i Hrvatske, koja preuzima razne druge obveze, a sve to u zajednickom interesu, istaknuo je tijekom susreta s novinarima konzul Cianfarani.

Naglasio je da su škole važne jer cine osnovu da se na ovim prostorima ocuvaju talijanska kultura i jezik. Istaknuo je da se možda u odredene ustanove u Istri ne ulaže onoliko brzo koliko bi clanovi željeli, a djeca zaslužila, ali treba biti strpljiv dok se ne riješe birokratski problemi, kojih gotovo uvijek ima. Ponovio je pritom da Italija vodi racuna o edukaciji, kao bazicnoj potrebi.

- Drago mi je što brojna djeca pohadaju ustanove na talijanskom jeziku, jer uspostavljaju socijalni i ljudski kontakt, a sve to obogacuje Pulu i Istru, rezimirao je. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter