Konzorcij privatnika za uredenje Bijece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Desetak privatnika s podrucja opcine Medulin osnovalo je konzorcij za uredenje plaže Bijeca. Radi se o zajednici bez pravne osobnosti ciji je cilj to uredenje plaže.

Neuredena Bijeca trn je u oku Medulinaca koji se bave turizmom i razlog njihova nezadovoljstva koje kulminira zimi, kad plaža ogoljena od kupaca, suncobrana, štandova, barova i ostalih sadržaja izgleda samo kao siva nakupina pijeska, smeca, morskih trava te postaje podsjetnik da joj hitno treba uredenje.

- Bijeca je javno dobro o cijem korištenju, održavanju i gospodarenju trebaju odlucivati svi oni koji od turizma ostvaruju prihod i zato smo osnovali konzorcij. Smatramo da su potrebni odredeni zahvati koje smo spremni financirati s 300 tisuca kuna dok ostatak treba osigurati Opcina, Turisticka zajednica i Arenaturist. Treba, primjerice, odmuljiti zaljev, a obalni dio proširiti i nasuti pijeskom. Potrebni su i zaštitni obalni zidovi, odvodnja oborinskih voda, sanitarni cvorovi, prostori za djecje igraonice, kaže Rade Živadinovic, predstavnik privatnika.



Dodaje da premalo turista iz Medulina koristi tu plažu jer veci dio odlazi na Kamenjak. S obzirom da se plaže na Kamenjaku zbog svoje prirodne ljepote ne mogu usporedivati s medulinskima, Bijeca mora poraditi da to nadoknadi uredenjem i ponudom koja ce na plažu privuci turiste.

Stav konzorcija je da treba donijeti kriterije o sadržajima na plaži jer su, kažu medulinski privatnici, neki štandovi i kiosci neprimjereno postavljeni.

- Moraju postojati kriteriji za dodjelu vrste i broja sadržaja, o cemu trebaju odlucivati turisticka zajednica i agencije, poduzetnici te opcina. Gospodarenje Bijecom nije dovoljno uspješno te je ona na neki nacin devastirana neprimjerenim sadržajima pomocu kojih se stjece osobna materijalna dobit dok je unapredenje turisticke ponude u drugom planu, smatra Živadinovic.


Podijeli: Facebook Twiter