Konzervatorska zaštita rabackih hotela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Konzervatori su zaštitili podrucja gdje bi trebali niknuti novi turisticki kompleksi na vodnjanskom priobalju, tocnije podrucje Dragonere i Porto Maricchia, te sada podrucja gdje bi se trebala realizirati "Brijuni rivijera", a valja podsjetiti da se štiti i rabacka turisticka arhitektura.

Još smo lani pisali o izradivanju konzervatorske studije koja definira zaštitu nad gotovo svom hotelskom i ostalom turistickom arhitekturom u Rapcu u sklopu izrade tamošnjeg urbanistickog plana uredenja, koji još uvijek nije donesen jer je na njega pristiglo jako puno pritužbi i prijedloga.

To je prvi primjer u Hrvatskoj da se štiti hotelska arhitektura izgradena prije trideset-cetrdeset godina. Dosad konzervatori pri modernizaciji i uredenju objekata izvan zone starih gradova nisu definirali što se može, a što ne može raditi, cak ni u slucajevima kada se radi o vrijednim arhitektonskim projektima.

Rabackom konzervatorskom studijom pod zaštitom su Maslinica (hoteli Mimoza, Hedera, Narcis), gradski hoteli unutar naselja Jadran, Primorje i Apollo (Amfora), Punta St. Andrea (crkvica i restoran sv. Andrije, skulpture "Perle" i "Kupacica"), Punta Lanterna (hotel Lanterna, apartmani Lanterna i svjetionik), potez kultiviranog krajolika Girandela (Merkur, Saturn, Uran, centralni restoran te vile Eta, Ema, Eva, Ada i Ava, Neptun, Pluton i apartmani Pluton), zona St. Andrea (III. faza izgradnje hotelskog naselja s hotelima Istra i Fortuna, Castor i Pollux te Mediteran i Marina).

Na zaštitu su se vec žalili iz hotelske kuce Riviera Adria, jer im je ovaj potez zakomplicirao i zaustavio investicijski ciklus u neobnovljene objekte. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter