Konzervatori žele spasiti vrijedne objekte na Muzilu


"Na Muzilu ima mjesta za sve. I za golf, i za hotele, i za muzeje, i za tisuće udruga i institucija te biciklističkih i pješačkih staza", rekao nam je Zlatko Devedžić iz Nacionalne udruge za fortifikacije - Pula, nakon što je prošlog tjedna održana još jedna u nizu akcija čišćenja na Muzilu. Nažalost, umjesto svega toga, trenutno je na tom poluotoku najgore moguće stanje jer se napušteni objekti polako, ali sustavno ipak devastiraju, pa se ljubitelji pulskih fortifikacija već pribojavaju da će doživjeti istu sudbinu kao Katarina i Monumenti.

Muzil Starter

- Iz utvrda i podzemnih tunela već su počupani kablovi, odnesen bakar i željezo. Cure posljednje sekunde za spas Muzila, rekao nam je Devedžić koji je upravo s članovima udruge i drugim građanima, nakon čišćenja fort Muzila i obližnjeg potkopa, prošli tjedan ušao u podzemne tunele za smještaj i servisiranje torpeda i morskih mina da bi ga očistili od raslinja. Međutim, i tu je pokradeno sve što se moglo prodati kao sekundarna sirovina.

- Devedeset posto kablova je počupano, kao i glavna agregatna stanica i, ne zaštitimo li objekt, bit će samo gore, rekao je Devedžić, a s njim se slažu i u Zelenoj Istri. Prema riječima predsjednice Dušice Radojčić, u tom su smjeru izradili projekt Muzil Starter kojim traže privremeno korištenje dijela Muzila, odnosno objekata Regrutnog centra za poslovnu i društvenu namjenu, dok se ne odredi trajna namjena. Upravo će u utorak 9. lipnja u 9 sati u Upravnoj zgradi na Muzilu održati konferenciju "Novi start - korištenjem napuštenih prostora do urbane obnove", a sve će započeti razgledavanjem Muzila.

Iako se devastiraju, mnogi objekti na Muzilu pod zaštitom su Ministarstva kulture. Za jedan od njih nedavno je Konzervatorski ured u Puli napravio procjenu štete nastale urušavanjem krovišta i prema riječima pročelnice Lorelle Limoncin Toth, od vlasnika, a to je u ovom trenutku Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), tražit će se sanacija krov da bi se spriječilo daljnje propadanje.

- Predmetni objekt nalazi se unutar područja topničke bitnice i skupine objekata Fižela, upisan u Registar kulturnih dobara. Taj je objekt bio skladište teritorijalne obrane/minolovne opreme. Izgradnja objekta datira iz razdoblja od 1813. do 1918. godine. Zidano je uglavnom kamenom, s detaljima nadvoja u opeci, te s izuzetnom drvenom unutarnjom konstrukcijom u koju su ugrađena i dva drvena teretna lifta. Prema sadašnjim spoznajama jedinstven je među vojnim objektima na pulskom području. S obzirom da krov prokišnjava dolazi do oštećenja unutrašnjosti. Stoga je Konzervatorski odjel naložio izvođenje hitnih mjera zaštite na kulturnom dobru, popravak krovišta i oštećene međukatne konstrukcije, istaknula je Limoncin Toth.

Također, kao i ostali naši sugovornici, istaknula je da postoji velika opasnost od devastacije, ističući da su upravo na Muzilu jako vrijedni arhitektonski detalji koji su drugdje već nestali, krađom ili nebrigom.

Skloniti inventar

- Posebno je pitanje pokretni inventar za koji ne bi bilo dobro da se odnese iz Pule, već da se smjesti u skladištima koji koriste naše muzejske ustanove te da ih se kasnije izloži u trenutku kada se za to stvore uvjeti. Jasno nam je da se radi o ogromnim troškovima koji mora podnijeti lokalna samouprava, no, zajedničkim naporima možemo spasiti jako vrijedne objekte i inventar neprocjenjive vrijednosti. Naša konzervatorica Rosana Nenadić, već neko vrijeme intenzivno obilazi objekte na Muzilu da bi ih pregledala, ocijenila stanje te predložila najhitnije mjere zaštite objekata i inventara, istaknula je na kraju Lorella Limoncin Toth.

Valja podsjetiti da za Muzil postoje prostorni planovi. Planirane su i šetnice, pješačke, biciklističke staze, kao i muzej i trgovački centar, restorani, hoteli, nautičke luke, koncertni dio, sportski sadržaji, konjički centar, botanički vrt, akvarij, aquapark…. No, dok se ne riješi pitanje vlasništva, gradske vlasti mogu tek pregovarati s državom. Upravo zbog toga prošlog tjedna gradonačelnik Boris Miletić boravio je u DUUDI-ju i Ministarstvu kulture.

- Ovo nas stanje sve skupa zabrinjava jer prolazi previše vremena bez konkretnih aktivnosti. Natječaj za davanje u koncesiju, koji je trebao biti raspisan u svibnju, još nije raspisan, a navodno će ovaj tjedan čelni ljudi DUUDI-ja, koji gospodari državnom imovinom, i Ministarstva kulture ponovno sjesti za stol i raspraviti zaštitu državne imovine koja je ujedno i kulturno dobro. Međutim, ovi objekti u gradu Puli najočitiji su primjer da država svojom imovinom ne gospodari. Mi smo predložili da prepuste to područje gradu pa ćemo mi o tome skrbiti. Do tada, ruke su nam vezane, a objekti otvoreni za devastaciju, ustvrdio je gradonačelnik Miletić. (Nera SOFTIĆ i Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter