Konzervatori protiv konzervatorske podloge UPU-a Riva

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Na večerašnjem aktualnom satu pulskoga Gradskog vijeća pročelnik prostornog uređenja Giordano Škuflić obznanio je da je prvonagrađeni Studio BF krenuo u izradu preliminarnog rješenja uređenja koje bi se kasnije ugradilo u Urbanistički plan uređenja Riva, a preduvjet je bila konzervatorska podloga, koju je izradio Zavod za graditeljsko nasljeđe pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Međutim, tu se javlja problem koji je zakočio projekt.

- U podlozi se nalaze objekti koji se mogu ukloniti, međutim, to ne prihvaća pulski Konzervatorski odjel, koji treba verificirati konzervatorsku podlogu. Prema izrađenoj podlozi, uklonilo bi se sedam objekata u blizini željezničkog kolodvora. Pristajemo na kompromis i ostavili bismo tri objekta uz uvjet da korigiramo trasu buduće prometnice iza željezničkog kolodvora, no konzervatori ne prihvaćaju takvo rješenje, a u tom slučaju ne može se izvesti prometnica. Ne dozvoljavaju nam niti rušenja skladišta na kolodvoru, gdje bismo realizirali parkiralište. Nastavit ćemo s pregovorima jer dok se konzervatorska podloga ne verificira, projekt ne može ići dalje, odgovorio je Škuflić vijećniku HNS-a Alenu Damijaniću, koji je, pak, uzvratio da se treba obratiti Ministarstvu kulture jer na Katarini se ne smije ništa dirati, sutra to slijedi na Muzilu, a sada je to slučaj s uređenjem rive, te se zapitao hoće li se Pula razvijati ili postati muzej.

U nastavku aktualnog sata pričalo se o početku gradnje nove bolnice, za koju gradonačelnik Boris Miletić očekuje da će se početi graditi u 2014., jer je riječ o vjerodostojnosti, kako aktualnog premijera Vlade koji ju je obećao, tako i nadležnog ministra. Saznalo se i da je Grad u proračunu za sljedeću godinu rezervirao sredstva za pripremu dokumentacije za gradnju bazena, dok se raspravljalo o potrebi biciklističkih staza, te autobusnih nadstrešnica u Valdebeku i Busoleru, razvoju željezničkog prometa. HSU-ov vijećnik Roberto Fabris ukazao je na nepristupačnost nogostupa na Lungomareu osobama s invaliditetom, posebno onima u kolicima, za što je dobio obećanje pročelnika Damira Prhata da će se poduzeti koraci kako bi se ovaj nedostatak otklonio. Vijećnik Ladonje Mauricio Licul upozorio je, pak, na problem 180 stanova u zgradi u Ulici Veruda 17, kojima usprkos plinofikaciji nije dozvoljeno grijati se na prirodni plin zbog starog dimovoda za koji dimnjačarska služba pri Herculanei tvrdi da nije adekvatan bez obzira na to što je Ministarstvo dalo stanarima za pravo.

- U dopisu Ministarstva nema dileme, ali ono nije bilo upoznato s nalazom dimnjačara da su stanari zgrade godinama dimovod izbušili i da on ne zadovoljava standarde, te zato nije izdan pozitivan nalaz. Takav nalaz uputili smo u Ministarstvo i čekamo njihovo očitovanje, odgovorio je Igor Stari, direktor Herculanee. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter