Konzervatori i investitori imaju problem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svaka razvojna strategija mora kulturnu i graditeljsku baštinu tretirati kao dodanu vrijednost investicija, a ne kao prepreku razvoju, u cemu konzervatori moraju imati svoju jasno definiranu ulogu, zakljucak je okruglog stola Politicke akademije Hrvatske narodne stranke liberalnih demokrata kojemu je tema bila odnos konzervatorske struke i investitora.

- Temeljna atmosfera koja se stvorila u medijima je atmosfera napetosti, koja želi prikazati da konzervatorska struka na neki nacin koci i usporava investitore, a ovo je prilika konzervatorima da obrazlože svoje pozicije, rekla je ministrica kulture i moderatorica Andrea Zlatar Violic.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic osvrnuo se na problem zaštite podrucja Sv. Katarina i Monumenti, o kojemu je govorio sa stajališta gospodarske koristi za Hrvatsku. Ustvrdio je da je odluka konzervatorskog odjela u Puli da stavi posebnu zaštitu na to podrucje nakon što je vec bio proveden natjecaj o prenamjeni bila pogrešna i u izravnom sukobu s društveno odgovornom ulogom koju bi konzervatori trebali imati.

"To izravno šteti ovoj zemlji", ustvrdio je Cacic.

Sastanku su uz brojne predstavnike konzervatorske i arhitektonske struke, nazocili i muzeolozi, clanovi gradskih vijeca i uprava brojnih hrvatskih gradova, te predstavnici investitora lokalnih samouprava. Složili su se da postoji problem izmedu konzervatorske struke i investitora koji ozbiljno dovodi u pitanje društvenu korist konzervatorskog posla.

Stajalište konzervatorske struke iznijela je zamjenica procelnika zagrebackog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika Zrinka Paladino. Konzervatori inzistiraju samo na tome da ih se na vrijeme ukljuci u procese planiranja gradnje grada, oni ne žele kociti razvoj, tvrdi ona.

"Konzervatorsku struku ne treba gledati kao prepreku u razvoju kapitalnih investicija, vec je potrebno naglasiti potrebu za pravovremenom uspostavom komunikacije izmedu konzervatora i investitora, koji moraju znati da im kontakt s konzervatorskom službom treba biti prvi korak", kazala je Paladino. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter