Kontrolu zračnog prometa brane od prodora vode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska kontrola zračne plovidbe poduzela je prve mjere na zaštiti svoje zgrade od prodora vode - postavljanjem vreća s pijeskom uz vanjske zidove!

Prvi je to, iako zasigurno privremeni, potez na sanaciji zgrade u koju je prije nekoliko dana, 30. srpnja u poslijepodnevnim satima, tijekom nevremena prodrla voda i uništila sustav napajanja. Zbog toga je Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) ostala bez struje, te je nešto više od sat vremena zračni prostor nad našom zemljom bio bez nadzora. Prava je sreća da pri tome nije došlo do sudara aviona jer ih je u hrvatskom zračnom prostoru u tom trenutku bilo više od 100.

Na tri zrakoplova, kako smo već izvještavali, uključili su se doduše TCAS sustavi, za izbjegavanje moguće kolizije, no svi su na kraju, uz pomoć kontrola leta susjednih zemalja preusmjereni i sretno prizemljeni.

Već idući dan ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić naložio je istragu, no tko ju točno provodi za sada nam nije potvrđeno. Ni iz HKZP-a ni iz Dončićevog ministarstva nije nam stigao dogovor na pitanje tko su članovi povjerenstva koji utvrđuju uzroke nestanka struje u HKZP-u. Dragan Bilać, direktor HKZP-a, u pismu što ga je uputio svojim zaposlenicima ustvrdio je kako istragu provodi "nezavisno povjerenstvo".

U međuvremenu je Novi list dozao kako je Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (HACZ) još prije godinu dana utvrdila probleme s opskrbom energijom u HKZP-u, no navodno su se oni ignorirali, kao i višestruko prodiranje vode u podrumski prostor gdje je napajanje smješteno. Za to vrijeme određeni nemir se uvukao među zaposlenike HKZP-a gdje se već nagađa o mogućem krivcu.

- Iako se "po hodnicima" priča kako je već pronađen krivac za štetu što je uzrokovana HKZP-u, uvjereni smo da će analiza samog događaja, ukoliko se napravi savjesno i profesionalno, ukazati na puno dublje probleme i na puno širi spektar odgovornih od jednog pojedinca, napisao je u poruci kolegama predsjednik Sindikata djelatnika HKZP-a Zlatko Bayer. (A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter