Kontrolori HRT-a traže apartmane preko oglasnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Puna je Istra kontrolora Hrvatske radiotelevizije. Krenuli su u potragu za neprijavljenim TV prijemnicima po obiteljskim apartmanima i raznim ugostiteljskim objektima, tražeći informacije i po susjedstvu o tome tko iznajmljuje sobe, te u njima drži i televizor. Najezda tv inkasatora uznemirila je brojne male iznajmljivače širom Istre, pa je informacija o tome došla i do Nedjeljka Pinezića, predsjednika Zajednice obiteljskog smještaja i turizma Hrvatske gospodarske komore, koji kaže kako se "sve to događa zbog nejasnih i netransparentnih zakonskih propisa, čije je tumačenje posve različito kada o njemu govore mali iznajmljivači i uprava javne televizije".

HRT: Nema pojačanih kontrola

Na HRT-u demantiraju da se na području Istarske županije događa nešto neuobičajeno. "Kontrolori HRT-a su osobe ovlaštene za provedbu Zakona o HRT-u u segmentu pristojbe. Oni sukladno Zakonu o HRT-u kontinuirano provode kontrolu najmanje jednom godišnje, na cijelom teritoriju RH. U tom smislu, kontrole se provode prema planu i nema pojačanih kontrola na području Istarske županije", poručuje Igor Medić iz HRT-ovih komunikacija.

Prema informacijama Nedjeljka Pinezića, u problemima su iznajmljivači soba u vlastitom kućanstvu, koji mogu imati do 20 kreveta ili do deset soba, ali ne pružaju ugostiteljsku djelatnost, nego tek primaju goste u vlastito kućanstvo. Za njih, naime, ne vrijedi odredba da plaćaju jednu RTV pristojbu za svoje kućanstvo, nego se zakonske odredbe tumače tako trebaju platiti jednu pristojbu za sebe, te po jednu za svaka tri televizora, baš kao da imaju ugostiteljski objekt.

"Pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost za jedan prijamnik u ugostiteljskom objektu stječu pravo korištenja triju dodatnih prijamnika u istom ugostiteljskom objektu bez plaćanja mjesečne pristojbe. Zakon o HRT-u smislu naplate pristojbe za ugostiteljske objekte ne razlikuje male i velike iznajmljivače, budući da se gosti iznajmljivača ne smatraju dijelom njihovog kućanstva. Naime, kada iznajmljivač dobije goste, oni nisu dio njihovog kućanstva. Svatko tko ima registrirano iznajmljivanje apartmana i postelja za jednu plaćenu pristojbu ima pravo na tri gratis. Pristojba koju plaća za svoje kućanstvo se u to ne uračunava," objašnjava Igor Medić iz HRT-ovih odnosa s javnošću.

Vrhovni sud još uvijek šuti

Odvjetnik s Krka Slobodan Cvijić, koji se godinama bavi zaštitom građana od neopravdanog "TV harača", upozorava na proturječne odredbe Zakona o HRT-u.

"U 34. članku Zakona o HRT-u nabrojeno je, u stavku četiri, koje su pravne i fizičke osobe dužne plaćati pristojbu. Kad se navode fizičke osobe, nabrajaju se obrtnici i samostalne djelatnosti, ali u samostalne djelatnosti ne ubrajaju se iznajmljivači apartmana. No, u stavku osam kaže se da osobe koje se bave ugostiteljstvom na jednu plaćenu pristojbu imaju pravo na tri dodatna prijemnika. Dakle, iako stavak četiri iznajmljivače ne smatra obaveznima, jer nisu ni obrtnici ni samostalna djelatnost, po članku osam može se tražiti da su obavezni plaćati pristojbu," objašnjava Cvijić, koji kaže kako je u jednom sudskom procesu dobio tumačenje da iznajmljivači nisu dužni plaćati pristojbu po toj zakonskoj odredbi. To je potvrdio i Županijski sud u Rijeci.

"To je velik problem, da svaki sud drukčije tumači zakon. Županijski sudovi u Rijeci i Puli presuđuju u korist iznajmljivača, a oni u Dalmaciji u korist HRT-a. Propis je takav da sud sam procjenjuje ima li osnova za plaćanje RTV pristojbe ili nema", napominje odvjetnik Cvijić.

Vrhovni sud nije još donio niti jednu reviziju kojom bi se preciziralo trebaju li iznajmljivači apartmana plaćati RTV pristojbu. S druge strane, niti HRT kao javna ustanova nije podnio prijedlog da se zakon promijeni, odnosno da se pojasne zakonska stajališta o tom pitanju.

Dok se ne dogodi pravni "presedan", inkasatori će i dalje loviti u mutnom. Odvjetnik Cvijić upozorava kako kontrolori HRT-a na razne načine mogu doći do podataka o iznajmljivanju apartmana i soba: "Uz obilazak terena, prate i oglase u kojima se vidi tko iznajmljuje i kakve apartmane. Jasno je koliko ima televizora i soba, pa prema tome podnose prijave i obračunavaju pristojbe."

Koliko je ocjenjivanje legalnosti naplate RTV pristojbe za apartmane važno, objašnjava Nedjeljko Pinezić iz HGK: "Ako bi male iznajmljivače tretirali kao ugostitelje, onda bi za njih mogle važiti i druge cijene struje, vode i komunalija. Posljedica će biti – rad na crno." (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter