Kontrola vozaca bicikala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska prometna policija u cetvrtak ce od 18 do 21 sat u cilju suzbijanja najgrubljih prometnih prekršaja i smanjenja stradavanja biciklista u Puli kontrolirati vozace bicikala.

Tijekom prvih sedam mjeseci 2011. godine na podrucju pulske postaje prometne policije zabilježeno je 605 prometnih nesreca, a biciklisti su sudjelovali u 18, dok su u 14 evidentirani kao oni koji su prouzrocili nesrecu. Stradalo je 15 osoba, i to 13 vozaca i putnika na biciklu, od kojih su dvije zadobile teške, a 11 lakše tjelesne ozljede.

Najcešci prekršaji biciklista su skidanje ruku s upravljaca, pridržavanje za drugo vozilo, prijevoz, vuca i guranje predmeta, vožnja posred kolnika, nenošenje reflektirajuceg prsluka nocu i danju u slucaju smanjene vidljivost. Policija je uocila i da biciklisti mladi od 16 godina cesto ne koriste zaštitnu kacigu te prevoze druge osobe na biciklu premda to ne bi smjeli.

Policija poziva bicikliste da posebnu pozornost obrate na Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji im nalaže da se moraju kretati biciklistickom stazom ili biciklistickom trakom, a ako ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. Takoder, ako se biciklisti krecu u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugoga. Vozac mora upravljati biciklom na nacin kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu.

Biciklisti koji se krecu kolnikom nocu i danju, u slucaju smanjene vidljivosti, moraju imati reflektirajuci prsluk ili reflektirajucu biciklisticku odjecu, a biciklisti mladi od 16 godina moraju koristiti zaštitnu kacigu. Djecu stariju od osam godina smiju prevoziti samo biciklisti stariji od 18, ali samo ako se na biciklu nalaze posebna sjedala za svaku osobu, držac za ruke i noge, odnosno pedale, a dijete mora imati kacigu.

Biciklisti ne smiju sjesti za upravljac ako u organizmu imaju više od 0,5 promila alkohola, a niti prevoziti osobu koja u organizmu ima alkohola ili droga jer u protivnom riskiraju kaznu od 500 kuna.

Na cesti biciklom smiju upravljati osobe s navršenih 14 godina te djeca s navršenih devet koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda. Druga djeca s navršenih devet godina biciklom se mogu voziti cestom samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.


Podijeli: Facebook Twiter