Kontrola parkirališta za Dan invalida

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umaška udruga tjelesnih invalida obilježila je današnji Svjetski dan invalida organiziravši s lokalnom policijom zajednicku akciju kontrole parkirnih mjesta za invalide na gradskim ulicama. Cilj akcije bio je otkriti koliko gradana zauzima parkirna mjesta invalida.

Troje clanova udruge na celu s predsjednicom Gordanom Gerencir i dvojica policajaca naišli su na tri nepropisno parkirana vozila koji kod volana nisu imala na vidljivom mjestu istaknut tzv. znak pristupacnosti. Njima su na vjetrobran ispod brisaca ostavili pravilnik o znaku pristupacnosti koji temeljem zakona propisuje kako ga i gdje dobiti, te na koji ga nacin koristiti. Pojedini automobili imali su naljepnice, pa cak u jednom slucaju istaknutu i clansku iskaznicu udruge paraplegicara, što nije dovoljno da bi se moglo parkirati na tim mjestima, objasnila je predsjednica udruge nakon završene akcije.

Cilj akcije bila je edukacija vozaca - bez kažnjavanja. Prošli su uže središte Umaga, Trgovacku, Danteovu i Ulicu 1. svibnja, zatim parkiralište pored Doma zdravlja, Talijanske osnovne škole i rivu u starom gradu do carinskog gata. Otišli su i do trgovackog centra Plodine, gdje se uobicajeno pred vratima na mjestima za invalide nepropisno parkira, ali danas zacudo ondje nije bilo nikog.

Gerencir je slicnu akciju najavila za pocetak iduce godine - obici ce grad u potrazi za arhitektonskim barijerama koje otežavaju kretanje osobama s invaliditetom, osobito onima u kolicima.


Podijeli: Facebook Twiter