Kontrola ormarica za struju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svako samostalno (za)diranje u ormaric za struju kazneno je djelo. I svako samoprikljucivanje kazneno je djelo. Pa ipak, nemali je broj onih koji se odlucuju upravo na takve postupke, riskirajuci kaznu, ali i vlastiti život.

Upravo zbog toga, kako saznajemo u Elektroistri, zaredale su se akcije po domacinstvima kojima se, po potrebi, pridružuje i policija, a s ciljem kontroliranja dosad iskljucenih potrošaca.

- Nedavno smo s policijom imali akciju u Krckoj ulici u Puli jer su dan prije naši djelatnici došli u vrlo ozbiljnu situaciju. To je mjerno mjesto bilo iskljuceno... no našli smo da se struja ipak koristi. Našeg djelatnika koji je na ljestvama provjeravao je li se netko prikljucio tamošnji su žitelji pokušali onemoguciti u tom poslu te su mu ljuljali ljestve i kasnije ga gotovo fizicki napali. Kada smo došli s policijom, nikakvih problema više nije bilo. Medutim, naglašavam da cemo te akcije intenzivirati, ustvrdio je direktor Elektroistre Davor Miškovic.

Maurizio Biasiol, rukovoditelj Službe opskrbe Elektroistre, ustvrdio je da su se sumnje pokazale opravdanima te je sada pitanje koliko dugo je trajalo trošenje struje na toj lokaciji.

- To je krivicno djelo pa ce policija svoj zapisnik s mjerodavnim podacima proslijediti u kazneni postupak, dok cemo mi teretiti te ljude za iznos koji se izracunava na temelju pravilnika o neovlaštenoj potrošnji. To podrazumijeva izracun cijene struje s prosjecnim satima korištenja u mjesecu i poznatom velicinom, kao što je presjek vodica koji je korišten, uz kaznu za neovlaštenu potrošnju, pojasnio je Biasiol.

Miškovic pojašnjava da je u planu još 200-tinjak takvih kontrola na slicnim objektima gdje prikljucci, prema evidenciji Elektroistre, ne postoje, ali nije iskljucena mogucnost da se netko prikopcao i da se struja troši.

U predstojecem periodu Elektroistra je izradila program prema kojem ima obvezu kontrolirati sve prikljucke i mjerna mjesta, i to njih od tisucu do 1.500 mjesecno. Te kontrole ukljucuju, prije svega, tehnicku ispravnost, ali i druge nepravilnosti.


Podijeli: Facebook Twiter