Kontracepcija spašava 250.000 života godišnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Korištenje kontracepcije spašava godišnje više od cetvrt milijuna života, bilo zbog izbjegavanja smrti rodilja pri porodu ili nestrucnih pobacaja, navodi se u izvješcu objavljenom u medicinskom casopisu Lancet.

U 2008. godini 355 tisuca žena umrlo je pri porodu ili zbog ilegalnih pobacaja, navodi se u izvješcu u kojem se napominje kako je više od 250 tisuca smrti izbjegnuto te godine jer je upotreba kontracepcije smanjila broj neželjenih trudnoca.

"Kad bi sve žene u zemljama u razvoju, koje žele izbjeci trudnocu, koristile ucinkovite metode kontracepcije, broj smrti rodilja pao bi daljnih 30 posto", navodi se u istraživanju.

Istraživanje koje je vodio John Cleland s londonske škole za tropsku medicinu objavljeno je uoci londonskog summita o planiranju obitelji koji organizira fondacije Billa i Melinde Gates, a ciji je cilj promovirati prava 120 milijuna žena i djevojaka na pristup strucnoj pomoci u planiranju obitelji.

U radu se istice da je porast korištenja kontracepcije u svijetu tijekom proteklih 20 godina smanjio broj umrlih rodilja za 40 posto. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter