Kontracepcija bez hormona i nuspojava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kontracepcijske tablete za žene koje ne sadrže hormone i ne uzrokuju nuspojave uskoro bi mogle štititi od neželjene trudnoce. Znanstvenici su napokon otkrili kako omesti put izmedu jajašca i spermija i bez hormona.

Znanstvenici su napokon shvatili tajni signal "fertilne privlacnosti" izmedu jajašca i spermija. Rijec je o hormonu progesteronu koji ispušta jajašce spremno za oplodnju, a zbog kojeg spermiji reagiraju za manje od jedne sekunde brže plivajuci prema svom cilju. Istraživanje je objavljeno u casopisu Nature, a njegova prakticna primjena mogle bi biti kontraceptivne tablete koje ce prekinuti ovaj signal.

Dr. Polina Lishko i njene kolege s University of California u San Franciscu svoj su eksperiment izveli na mišjoj i ljudskoj spermi kako bi vidjeli kako prepoznaju jajašce spremno za oplodnju. Cim do spermija stigne progesteron – hormon koji ispuštaju stanice oko jajašca - oni se brže krecu.

Kontraceptivne tablete sprecavaju neželjenu trudnocu od 1960-ih no donose i niz nuspojava kao što su krvni ugrušci, visoki krvni tlak i rak dojke. Uz pomoc hormona, ovulacija, tj. ispuštanje jajašca se onemogucava - a kad nema jajašca kojeg bi mogli oploditi nema ni trudnoce.

Nakon otkrica kemikalije, CatSper, koja se nalazi na spermijima i reagira na ispušteni progesteron znanstvenici se nadaju da mogli proizvesti lijek bez hormona koji bi sprijecio proces privlacenja i prekinuo plivanje spermija prema jajašcu.


Podijeli: Facebook Twiter