Kontra traži uklanjanje homofobnih sadržaja iz udžbenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lezbijska grupa Kontra najavila je u utorak da ce službeno zatražiti uklanjanje svih udžbenickih sadržaja kojima se diskriminira LGBT populacija (lezbijke, gay, biseksualne i transrodne/transseksualne osobe), rodne uloge, spolnost, ljudska prava, prava žena i obitelj.

Aktivistice grupe Kontra Sanda Brumen i Sanja Juras, predstavljajuci na konferenciji za novinare analizu udžbenika društvenih i humanistickih predmeta te biologije i relevantnih predmeta strukovnih škola, istaknule se da su diskriminativni sadržaji pronadeni u više udžbenika, a posebno u onima iz vjeronauka i biologije u kojima se, kažu, osobe s interseksualnim karakteristikama uglavnom spominju u kontekstu abnormalnosti i socijalne delikvencije.

Analizirani su udžbenici 7. i 8. razreda osnovne škole te 3. i 4. razreda srednjih škola te je uoceno da se homoseksualnost u udžbenicima vjeronauka cesto prikazuje kao nedovoljno istražena nastranost, a u udžbenicima biologije povezuje ju se sa spolnim bolestima, narocito HIV-om.

U analizi posebno izdvajaju udžbenik vjeronauka "S Kristom u život" za 8. razred osnovne škole, koji je odobrilo Ministarstvo obrazovanja, a u kojem se navodi da je "homoseksualnost neuredna te da se protivi naravnom zakonu".

Kontra ce stoga poslati Vladi službeni zahtjev da se uklone svi diskriminirajuci sadržaji iz osnovnoškolskih i srednjoškolskih udžbenika te da se u škole uvedu sadržaji u kojima se govori o ljudskoj seksualnosti na objektivan i znanstveno utemeljen nacin.

Traže i da se u škole uvede edukacija o ljudskim pravima, ukljucujuci prava LGBT osoba. Osim toga, uputit ce se i zahtjev za uvodenje edukacije sudaca vezano za primjenu Zakona o suzbijanju diskriminacije buduci da je, isticu, dosadašnja praksa pokazala njihovu nedovoljnu senzibiliziranost za dikriminaciju LGBT osoba.


Podijeli: Facebook Twiter