Kontra i Iskorak: Dan borbe protiv transfobije

Ilustracija (T. KRIŠTO/CROPIX)
Ilustracija (T. KRIŠTO/CROPIX)

Lezbijska grupa Kontra i Centar za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak obilježile su danas Međunarodni dan borbe protiv transfobije, predavši zahtjeve Hrvatskom saboru i Vladi o mjerama kojima bi se trebao poboljšati položaj LGBT osoba u Hrvatskoj.

Zatražili su da se usvoji amandman na prijedlog zakona o državnim maticama koji će jasno definirati potrebnu dokumentaciju vezano za promjenu spola na osobnim dokumentima. Njihov prijedlog amandmana uključuje tri vrste dokumenata koji se mogu priložiti - izjavu s potpisom ovjerenim kod javnog bilježnika da osoba živi u drugom rodnom identitetu, odgovarajuću medicinsku dokumentaciju koju izdaje psihijatar ili endokrinolog te medicinsku dokumentaciju o kirurškoj promjeni spola.

Traže da se za transrodne osobe osigura dostupnost zdravstvenih usluga, uključivši i pokrivanje troškova medicinskih postupaka u inozemstvu ukoliko nisu dostupni u Hrvatskoj, a smatraju i da bi trebalo osigurati adekvatne primjene odredbi u slučajevima zločina iz mržnje na temelju rodnog identiteta te provoditi javne kampanje s ciljem informiranja javnosti o zločinima iz mržnje nad LGBT osobama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter