Kontija: Ekocid na ekostazi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nema kraja nekulturi i menefregizmu u odnosu prema okolišu, cak ni kada je u pitanju posebni rezervat šumske vegetacije Kontija kraj Kloštra. Na hrpe škovaca koje je neka ekološka hulja bacila tik do biciklisticke staze novinare su upozorili iz pulske udruge Zelena Istra. Da je stvarno rijec o slucaju "brigo moja prijedi na drugoga", uvjerili smo se u srijedu u obilasku šume.

Na nekoliko mjesta duž staze koja nosi naziv eko-bike (je li baš to inspiriralo šporkulje?) netko je ostavio hrpe smeca: limenih i plasticnih kanti motornog ulja, gume od karijole, krhotine cigli i plocica, plasticne boce...

Uz nekoliko vecih hrpa smeca odloženih kraj prolaza, duž staze mjestimicno stoji razbacano i nekoliko kantica motornog ulja i limenki. S obzirom na to da na otpadu nema otpalog lišca, te da su etikete na bocama još neisprane od kiše, daje se naslutiti da je bacen nedavno, možda prije nekoliko dana.



- Ovo nije jedinstvenom slucaj, takvih slucajeva ima svugdje u Istri. To pokazuje veliko nepoštivanje okoliša i truda jer šuma Kontija nije zarasla, ocito je da je netko redovito cisti i ureduje, veli Dušica Radojcic iz Zelene Istre.

Na pitanje je li udruga upozorila neke od nadležnih ustanova, odgovara nijecno i upucuje nas na Naturu Histricu, Hrvatske šume ili jedinice lokalne samouprave. Buduci da smo iz Nature Histrice dobili odgovor da ustanova nije upoznata s ovim slucajem, odgovor smo potražili u Opcini Vrsar.

- Koliko mi je poznato, u naš odjel ovih dana nije stigla dojava o otpadu u šumi Kontija. Ovo mi je prvi glas i hvala što ste nas upozorili, odmah cemo obavijestiti naše komunalno poduzece, koje ce sutra izaci na teren, rekao nam je u telefonskom razgovoru komunalni referent Anton Prekalj.

Štete nesavjesnih gradana i ovaj put ce se ukloniti o trošku poreznih obveznika, a dok se djelatnost udruga bazira na dopisivanje s novinarima, plasticna ambalaža ostaje u šumama.


Podijeli: Facebook Twiter