Kontejneri na protupožarnom putu postavljeni "preko noći"

Stara Medicinska škola u Puli (Manuel ANGELINI)
Stara Medicinska škola u Puli (Manuel ANGELINI)

U naselju Vidal, Slavonskoj ulici, na broju 32, koja predstavlja abecedu arhitekture i urbanizma jednog novog vremena, nekolicina stanara dosjetila se kako prilagoditi prostor ispred zgrade svojim privatnim potrebama. Odazvali smo se pozivu Nevenke Bradarić i njezinog partnera Ivice Galeta, da se uvjerimo kako je prije nekoliko mjeseci postavljeno šest skladišnih kontejnera koji izgledom na prvi pogled, podsjećaju na eko WC kabine, čime je podosta nagrđen fizički izgled zgrade, prepriječeno normalno korištenje protupožarne staze oko zgrade i nesenzibilno zatvoren pogled te nesmetano korištenje prozora iz Bradarićkinog stana u prizemlju.

Kontejneri naslonjeni na fasadu zgrade

Umjesto uređenog boksa za bicikle postavili su skladišne kontejnere.

- Vlasnici većine stanova u zgradi su slovenski državljani koji su se počesto žalili da nemaju kamo parkirati svoje bicikle jer zgrada nema podrum ili drvarnice. Uglavnom bi ih ostavljali po hodniku, ometajući mi pristup stanu i drugim susjednim stanovima, tako da sam nemalo puta morala odguravati njihove bicikle, prislonjene uza zid moga stana, čak ih niti moj, namjerno postavljen ormar uz vrata stana nije priječio u tome, kazuje nam Nevenka Bradarić, dodavši kako su se domišljati vlasnici ubrzo dosjetili na koji način problemu stati na kraj.

Dogovorno, njih petoro i bivša vlasnica sporne parcele su, takoreći, preko noći postavili kontejnere uza sam zid Bradarićinog stana, s time da su je stanari mjesecima uvjeravali da nema nikakvo zakonsko pravo protiviti se jer je to zajednički prostor, govori nam Bradarić pokazujući njihove dopise u kojima potkrepljuje tu tvrdnju.

- Na jednom od održanih sastanka stanara, predstavnik stanara predložio je da bi se problem razbacanih bicikla po hodnicima mogao riješiti s vanjskim nosačem bicikla s ograđenom zaštitnom ogradom, a kasnije bi se uz ishođenje potrebnog akta o građenju za jednostavne građevine, u skladu s lokacijskim uvjetima zgrade, mogla postaviti i nadstrešnica. Partner i ja smo pregovarali sa susjedima o položaju uz rub parkirališta, a ne tik uz moj prozor, jer ovako su kontejneri prislonjeni gotovo na fasadu zgrade, prepričavala je događaj Bradarić. (Napisala i snimila Sanja BOSNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter