Kontejneri iza LaCopa uvijek prepuni smeća i smrada

Beatrice Lorenzin i Darko Lorencin
Beatrice Lorenzin i Darko Lorencin

Kontejneri na stražnjoj strani trgovačkog centra LaCop, natiskani jedan do drugog, gotovo uvijek prepuni otpadom i izloženi pogledima prolaznika, smetaju žiteljima porečkih naselja Bolnica i Čimižin. Posebice je neugodno ljeti kada se te gomile škovaca usmrde zbog vrućine. Kontejneri, raznorazne kašete i ostalo nalazi se na ulazu u dvorište, a odlažu ga djelatnici trgovačkog centra u kojem je smješten supermarket Konzum te raznorazne druge manje firme i obrti u brojnim poslovnim prostorima. Žitelji koji žive preko puta „štufi“ su tog prizora. Da bude još bolje, to je i jedan od glavnih ulaza u trgovački centar, pa kontejnere i smeće po sezoni gledaju i turisti, jer se baš tuda mora proći automobilom da bi se došlo na parkiralište.

U porečkom komunalnom poduzeću Usluga upoznati su s tim problemom. Usluga iz LaCopa odvozi samo miješani komunalni otpad, ljeti svakodnevno, a zimi dva puta tjedno. Posade s terena su u više navrata dojavljivale da LaCop otpad odlaže na neadekvatan način, zbog čega je više puta obavljen nadzor. Ustanovilo se da se u spremnike za miješani komunalni otpad po ljeti odlažu veće količine otpada životinjskog podrijetla, što nije dopušteno, pa je to prijavljeno veterinarskoj inspekciji. No, povratnu informaciju o poduzetom nisu dobili, kažu u Uslugi. Sve to porečkim poreznim obveznicima stvara nepotrebne troškove, jer je smrad moguće neutralizirati samo dodatnim kemijskim tretmanom i pranjem spremnika specijalnim komunalnim vozilom. U više su navrata komunalci kontejnere morali i mijenjati, jer su se zbog prevelike količine otpada jednostavno raspali, iako je – poručuju iz Usluge - dodatne moguće naručiti telefonskim pozivom.

Saznali smo da niti jedna Konzumova poslovnica na području Poreča od Usluge nije zatražila uslugu prikupljanja i zbrinjavanja korisnog otpada, već za to vjerojatno angažiraju druge ovlaštene tvrtke u čiju dinamiku prikupljanja otpada Usluga nema uvid. Problem je i to što se otpad odbacuje bez prethodnog odvajanja, iako je to obaveza svih pravnih osoba u Hrvatskoj, vele u Uslugi i dodaju da će o situaciji izvijestiti i gradske komunalno redare. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter