Konstruktivno prema Hrvatskoj, detalji nakon izbora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenska demokratska stranka (SDS), vodeca slovenska oporbena stranka, opovrgla je u cetvrtak tvrdnje nekih slovenskih medija da ce u slucaju dolaska na vlast revidirati politiku prema Hrvatskoj i dovesti u pitanje arbitražni sporazum o rješenju granicnog prijepora.

U izjavi za javnost objavljenoj SDS je porucio da je rijec o "državotvornoj stranci" koja "poštuje medunarodne sporazume i kad joj se oni ne svidaju", te da joj je strana "svaka nevjerodostojna politika".

"Naša stranka trenutacno nije u položaju da donosi konkretne odluke u svezi s Hrvatskom, ciju smo europsku perspektivu uvijek podržavali. No, brine nas ona struja u hrvatskoj politici koja Sloveniju želi iskljuciti iz jadranske politike i gospodarstva. Takva nas politika brine i tome se odupiremo. Konstruktivno cemo suradivati na ocuvanju dobrih bilateralnih odnosa, a za pojedinosti ce biti vremena nakon izbora", porucio je SDS, na cijem se celu nalazi bivši predsjednik slovenske vlade Janez Janša.

SDS prema istraživanjima javnog mnijenja ima najviše šansi za dobivanje relativne vecine u parlamentu ako se prijevremeni izbori održe krajem ove godine.

Borut Pahor, cija je manjinska vlada u utorak izgubila povjerenje u parlamentu, u više je navrata nazvao arbitražni sporazum s Hrvatskom najvecim svojim uspjehom na podrucju vanjske politike, dok je Janša tvrdio da je rijec o popuštanju hrvatskim interesima pod americkim pritiskom.

Sporazum što su ga 4. studenoga 2009. u Stockholmu potpisali predsjednici vlada Jadranka Kosor i Borut Pahor, slovenska je oporba pokušala srušiti na referendumu pola godine kasnije, ali je za njegovu ratifikaciju i stupanje na snagu ipak glasovalo nešto više od polovice slovenskih gradana.

Usvajanjem arbitražnom sporazuma odijeljeno je pitanje granicnog prijepora sa Slovenijom od hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om, a spor ce riješiti petoclani arbitražni sud cije aktivnosti pocinju nakon potpisivanja pristupnog sporazuma Hrvatske s Europskom unijom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter