Konstituirano Općinsko vijeće Ližnjana

Vijećnici općinskog vijeća Ližnjana (N. LAZAREVIĆ)
Vijećnici općinskog vijeća Ližnjana (N. LAZAREVIĆ)

IDS je ponovno zavladao Općinom Ližnjan: na preksinoćnoj je sjednici konstituirano Općinsko vijeće u kojem s osam od 13 vijećnika prevladava koalicija IDS-a i Istarskih laburista (IL). Prisegnuli su načelnik Marko Ravnić i njegov zamjenik Matija Maurović, obojica iz IDS-a. Dosadašnja načelnica Maja Cvek u ovom je sazivu jedna od troje vijećnika SDP-ove koalicije. Za predsjednika Općinskog vijeća izabran je IDS-ovac Saša Škrinjar, a njegova je zamjenica laburistkinja Nela Pauro.

Vrtići i ambulanta

IDS-ova će koalicija, u kojoj ova stranka ima šest vijećnika, vladati Općinom još godinu dana, kada slijede redoviti izbori. Općinska su tijela, podsjećamo, bila raspuštena odlukom Vlade 11. siječnja zato što do kraja 2015. nije bio donijet proračun za 2016. godinu, niti odluka o privremenom financiranju. Do prijevremenih izbora Općinom je upravljao povjerenik Ivan Alerić kojeg je postavila Vlada. Novoizabrani načelnik preksinoć se obratio vijećnicima, rekavši da je rad nove vlasti usmjeren isključivo oporavku i razvoju Općine.

- Vrijeme proteklo od izbora 20. ožujka do danas moje kolege i ja iskoristili smo da bismo načinili temeljitu analizu stanja u upravi te smo se intenzivno usmjerili prema izradi proračuna za 2016. godinu, što nam je glavni prioritet. Odmah nakon donošenja proračuna, a očekujem da to bude početkom ili polovicom svibnja, bit ćemo u mogućnosti donijeti sve konkretne odluke što, nažalost, dosad nije bilo moguće s obzirom da nam privremeno financiranje ne dozvoljava izdatke osim redovitih troškova. Uz ostalo, ponajprije mislim na odluku o dodjeli stipendija našim studentima, kao i ostale naknade, primjerice jednokratnu naknadu za novorođenčad. Također ćemo na jednoj od sljedećih sjednica smanjiti plaću načelniku i zamjeniku za 10 posto te početi ostvarivati ostale točke programa, od adaptacije objekata do uređenja ambulante u Šišanu, rekao je Ravnić. Vjeruje da će većinu programa realizirati.

Već su započeli suradnju s konzultantima vezanu uz neke europske projekte koje se nadaju prijaviti u svibnju ili lipnju, nakon objave natječaja. Vjerojatno će prijaviti izgradnju vrtića u Ližnjanu, a moguće i onog u Jadreškima, rekao je načelnik. Težit će, kako je kazao, kvalitetnoj i uspješnoj suradnji s Vijećem čiju ulogu smatra izuzetno bitnom, dok će osobno biti "istinski partner Vijeća".

Predsjednik Općinskog vijeća Saša Škrinjar zahvalio se vijećnicima na povjerenju te obećao to opravdati "velikim i neupitnim angažmanom".

Iskoristiti sve resurse

- U idućem razdoblju želim postaviti jasan cilj: pokrenuti našu općinu. Smatram da je došlo vrijeme da stanemo na kraj podjelama jer nas je premalo da bismo se dijelili, štoviše, moramo zajedničkim snagama ustrajno raditi da bismo iznašli najbolje rješenje za poboljšanje kvalitete života naših mještana koji to zaslužuju. Vijeće ima važnu ulogu u razvoju općine Ližnjan. Ono definira viziju, ciljeve i prioritete općine, ali njegova uloga ovisi i o kvaliteti suradnje s predstavnicima izvršne vlasti. Ne sumnjam da ćemo s novim načelnikom i njegovim zamjenikom izvrsno surađivati. Samo tako možemo riješiti nagomilane probleme. Imamo sve potrebne resurse da postanemo jedna od najuspješnijih općina u zemlji. Želim istaknuti da ću biti uistinu otvoren i saslušati svakoga, bez obzira na stranačku pripadnost. Uvažit ću svaki konstruktivan prijedlog čiji je cilj učiniti općinu Ližnjan boljim mjestom, izjavio je Škrinjar.

Koalicija IDS-IL broji osam vijećnika

Od ukupno 13 vijećnika, u Općinskom vijeću Ližnjana najbrojnija je koalicija IDS-a i IL-a u kojoj je šest IDS-ovaca i dvoje laburista, Nela Pauro i Marčelo Miletić. IDS-ove snage, pak, zastupaju Saša Škrinjar, Branka Peruško, Robert Grbin, Laura Špada Manzin, Dean Perković i Irena Vojak.

Vijećnici SDP-ove koalicije su Maja Cvek, Paolo Demarin i Goran Strmotić. HDZ zastupa Monika Uzon, a Istarsku stranku umirovljenika Dražen Pisnjak.

Ne ustručavajte se, mještani!

- Svakodnevno ćemo biti na usluzi mještanima, što nam je i najvažnije. Također ću raditi na transparentnosti i otvorenosti općinske uprave. Od preuzimanja funkcija do danas primili smo stotinjak mještana koji su nam se obratili što s problemima, što s kritikama i sugestijama. Jedan od preduvjeta je transparentnost rada općinske uprave, stoga se ne ustručavajte uputiti mi svoje prijedloge, sugestije i kritike, poručio je načelnik. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter