Konstituiran Sabor Hrvatske turističke zajednice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi Sabor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) konstituiran je u četvrtak te su izabrani novi članovi Turističkog vijeća HTZ-a na mandat od četiri godine.

Sjednica Sabora HTZ-a održana je u hotelu Westin gdje se okupila većina od 57 članova Sabora, koji su jednoglasno usvojili sve predložene odluke, izjavio je ministar turizma i predsjednik HZT-a Anton Kliman.

Turističko vijeće HTZ-a također je izabrano jednoglasno, a sastoji se od 13 članova od kojih je jedan ministar turizma. Jednog člana delegira Hrvatska gospodarska komora (HGK) koja je predložila Josipa Zahera, no odlučeno je da će se za to tražiti dodatno objašnjenje iz HGK, jer po pravilima član Vijeća ispred HGK morao bi biti iz realnog sektora, a ne Komorin zaposlenik.

Ispred HOK-a u Vijeće je ušao Nenad Šepak, dok su ostalih deset Tomislav Fain, Mato Franković, Jurica Glavina, Katica Hauptfeld, Katja Jerković, Marcel Medak, a od dosadašnjih članova ostali su Tomislav Popović, Boris Žgomba i Željko Kukurin.

Primjedba na izbor tih članova bila je i da u vijeću nema predstavnika obiteljskog smještaja koji čini više od 50 posto smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj, a to je dosad bio Nedo Pinezić ispred HGK.

Izabrano je i pet članova Nadzornog odbora HTZ-a, a to su Tonči Boras, Kristijan Šuftar, Goran Zrilić, Miroslav Šimić i Mirko Herceg.

Na Saboru je prihvaćeno i izvješće HTZ-a za prošlu godinu nakon čega je direktor glavnog ureda Ratomir Ivičić istaknuo da na temelju dobrih lanjskih rezultata i dobrih najava za ovu, očekuje daljnje povećanje turističkog prometa.

- Bilo je nekakvih bojazni da će lipanj ove godine biti "prazan", jer nema blagdana, no najave govore da će rezultat biti barem na razini lanjskog lipnja. Općenito, ove godine očekujemo rezultat bolji od lanjskog i rast iznad europskog prosjeka - rekao je Ivičić.

Nakon Sabora, u izjavi za medije ministar Kliman rekao je da očekuje plodonosan rad s novim vijećem.

- Vrlo brzo, za desetak dana, Vijeće će održati prvu sjednicu, jer je pred nama puno izazova i treba donijeti dosta odluka s obzirom na predsezonu i sezonu - rekao je Kliman i dodao kako vjeruje da se unatoč "kresanju" novca za HTZ iz državnog proračuna od oko 30 milijuna kuna, može dobro odraditi posao na svim tržištima.

- Unatoč nešto manjim sredstvima borimo se s konkurencijom koja, poput nas, očekuju prelijevanje turističkog prometa zbog situacije u Turskoj, sjevernoj Africi i drugim nesigurnijim odredištima. Vjerujemo da ćemo u sinergiji cijelog sektora uspjeti upravljati procesima u turizmu, a ne čekati u zasjedi s visokim cijenama, a onda pričati da je prazno - poručio je Kliman.

Najavio je i da se za desetak dana osnivaju radne grupe za promjenu Zakona o turističkim zajednicama koji se, po njemu, mora temeljito promijeniti.

- Bit će to potpuno novi prijedlog zakona, a radna skupna će se osnovati i za Zakon o turističkom zemljištu, jer su ta dva zakona iznimno važna za daljnji razvoj i uređenje odnosa u turizmu, rekao je Kliman. (H)


Podijeli: Facebook Twiter