Konstituiran novi saziv Bundestaga, pregovori o vladi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemački Bundestag u novome sazivu nakon nedavnih parlamentarnih izbora konstituirao se u utorak, a dosadašnja vlada Angele Merkel dobila je zadaću da vodi poslove do formiranja nove vlade, dok su istodobno kršćanski demokrati i socijaldemokrati osnovali radne skupine koje će voditi koalicijske pregovore.

Točno mjesec dana nakon parlamentarnih izbora 22. rujna, danas je konstituiran novi Bundestag.

Nakon što su jutros u Berlinu zastupnici u novome sazivu zajedno s njemačkim saveznim predsjednikom Joachimom Gauckom, kancelarkom Angelom Merkel i članovima dosadašnje vlade sudjelovali u ekumenskom bogoslužju, zastupnici su se sastali na konstituirajućoj sjednici kojom je sukladno pravilima predsjedao najstariji zastupnik.

Ovoga puta to je bio nekadašnji član kabineta Heinz Riesenhuber. Uslijedio je izbor predsjednika Bundestaga, a na tu dužnost ponovno je izabran zastupnik CDU-a Norbert Lammert, koji tu dužnost obnaša od 2005. godine.

Istodobno, kršćansko-demokratska unija stranaka CDU i CSU i socijaldemokratski SPD dogovorili su se o formiranju dvanaest radnih skupina koje će voditi koalicijske pregovore o sastavljanju nove vlade.

Po informacijama iz pregovaračkih krugova, CDU/CSU i SPD nastojat će završiti pregovore do kraja studenoga, a nova njemačka vlada trebala bi biti formirana najkasnije do Božića.

Na izborima 22. rujna kršćansko demokratska unija CDU/CSU, predvođena kancelarkom Angelom Merkel, dobila je 41,5 posto glasova, najviše od 1990. i samo pet zastupničkih mjesta manje od prve apsolutne većine u Bundestagu u više od pedeset godina.

Socijaldemokrati (SPD), s kojima je Merkel vladala u "velikoj koaliciji" u svojem prvom mandatu od 2005. do 2009., na drugom su mjestu s osvojenih 25,7 posto glasova, što je nešto bolje od njihova najgoreg poslijeratnog rezultata 2009. kada su dobili 23 posto glasova.

Zeleni su dobili 8,4 posto glasova, mnogo manje nego 2009. (10,7 posto). Jedina preostala stranka u novom sazivu Bundestaga bit će stranka Ljevica s 8,6 posto osvojenih glasova, nakon što liberali (FDP), dosadašnji koalicijski partner Angele Merkel, nisu prešli izborni prag od pet posto.

CDU/CSU je u međuvremenu pregovarao o koaliciji sa Zelenima, ali su sredinom mjeseca nakon drugog kruga pripremnih razgovora o mogućem stvaranju koalicije obustavili daljnje razgovore tako da je sada u pogledu sastavljanja nove njemačke vlade najizglednija opcija stvaranje tzv. velike koalicije između kršćanskih demokrata i socijaldemokrata. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter