Konstituiran GSV: Vlada želi socijalni dijalog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Konstituirajuća sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) održana je danas u Banskim dvorima, a socijalni partneri su istaknuli zadovoljstvo pokretanjem dijaloga i izrazili nadu u njegovu uspješnost.

Novoizabrano vodstvo, predsjednik GSV-a Mirando Mrsić te potpredsjednici Davor Kuštrak i Damir Jakuš, u izjavama nakon sjednice izrazili su uvjerenje da će dijalog biti konstruktivan u korist partnera i građana Hrvatske te da će mu strane nastojati pridonijeti ne tražeći da se njihovo mišljenje uvijek bezuvjetno usvoji.

Vlada je opredijeljena za socijalni dijalog i rad vijeća će biti na višoj razini s ciljem da raspravimo sve teme koje su važne za sve socijalne partnere i građane Hrvatske, a prilog tome je i odluka kojom se Vlada obavezuje da zakoni i propisi koji idu u proceduru trebaju imati priloženo i mišljenje GSV-a, kazao je Mrsić.

Rekao je da je i premijer Zoran Milanović imao razgovor sa socijalnim partnerima koji je prošao u tolerantnom ozračju te da je zaključeno da se takvi sastanci nastave kada strane za to budu imale potrebe.

Na sjednici su predstavljen novi zakon o radu, čija su načela članovi GSV podržali i uputili zakon u daljnju proceduru, tako da će tijekom rujna socijalni partneri raditi tekst zakona. Također, dogovoreno je da će se Kolektivni ugovor koji je davno dogovoren s pirotehničarima, nakon usvajanja proširiti na djelatnost humanitarnog razminiranja, što je bio dio pregovora s pirotehničarima, rečeno je.

Potpredsjednik Damir Kuštrak izrazio je nada da će se u radu GSV-a čuti mišljenje poslodavaca te da će oni dati svoj doprinos pokretanju gospodarstva. Potpredsjednik Damir Jakuš kazao je da je bolje voditi socijalni dijalog neposrednim sučeljavanjem nego preko medija, u kojem će se možda nekada postići koncenzus, a nekada će partneri dati izdvojena mišljenja. Predstavnici sindikata su zatražili od Vlade da radnicima koji su angažirani u Agenciji za upravljanje državnom imovinom kaže što ih očekuje njihovim preuzimanjem u Ured za upravljanje državnom imovinom. Naime, zakonom je predviđeno ukidanje Agencije, a zaposlenici bi trebali preći u spomenuti ured. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter