Konoba Batelina među najboljim restoranima na svijetu

Konoba Batelina poznata je po pripremi svježe ribe (Arhiva/E. STRENJA)
Konoba Batelina poznata je po pripremi svježe ribe (Arhiva/E. STRENJA)

Kako bi što vjerodostojnije pristupili ovom sveobuhvatnom zadatku, ekipa Newsweeka na jednom je mjestu okupila čak 53 vrhunska chefa koji su odabrali 101 najbolji restoran na svijetu.

Za njihov su strogi sud morali biti ispunjeni brojni kriteriji, od ugodnog ambijenta i fine hrane, ali i svojevrsnog "faktora x" koji određena mjesta čini posebnima i jedinstvenima, zbog čega vam ona u sjećanju ostaju čitav život.

Prema pisanju Daily Beasta među 101 najboljim restoranom na svijetu našao se i jedan hrvatski, konoba Batelina koja se nalazi u Banjolama blizu Pule.

Lidia Bastianich, rođena Puljanka, koja je u SAD preselila u dobi od devet godina, uvažena šefica kuhinje, autorica, vlasnica restorana i voditeljica TV serijala "Lidia’s Italy", o Batelini je napisala: "Ovo je prekrasna taverna u kojoj radi čitava obitelj. David i njegov otac pecaju, majka u kuhinji radi brudet, a sestra je zadužena za deserte.

Uz mnogo godina kuhanja i jedenja ribe znam da je ovo najsvježije što možete dobiti. Smještena je u malom gradu uz more gdje su većina lokalnih stanovnika ribari. Probajte salatu od rakova i riblji brudet s palentom".

Konoba Batelina je i u nedavnom velikom projektu Jutarnjeg lista i izboru najboljih hrvatskih restorana Dobri restorani 2012. dospjela među 10 najboljih restorana u državi.

Prema tom je izboru ujedno i najbolje rangirani restoran iz Istre. Titulu najboljeg restorana u Hrvatskoj ponio je zagrebački Bistro Apetit, a među Top 10 još su zagrebački restorani Prasac, Dubravkin put i japanski restoran Takenoko, Plavi podrum i Le Mandrać iz Voloskog, Draga di Lovrana iz Lovrana, Kukuriku iz Kastva te dubrovačka Nautika. (GI, Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter