Konkretni projekti, a ne lista želja

Rea Kamenski-Bačun i Vid Ćosić u prestavi 'Bez trećega' (M. RIMANIĆ)
Rea Kamenski-Bačun i Vid Ćosić u prestavi 'Bez trećega' (M. RIMANIĆ)

Medulinski načelnik Goran Buić i njegov zamjenik Damir Demarin danas su u Medulinu predstavili portfolio projekata, opsežnu publikaciju na više od 200 stranica tiskanu u stotinu primjeraka u kojoj su navedeni svi projekti, njih oko stotinu, koje je započela ova općinska vlast. Vizualno i sadržajno atraktivna publikacija, s jasnim i preglednim sadržajem, namijenjena je poslovnim partnerima, mjesnim odborima, arhitektima, inženjerima, stručnim službama Općine, ali i Vodovodu i HEP-u, a široj će javnosti biti dostupna i na općinskim internetskim stranicama.

- Ovo nije lista želja, nego je riječ o konkretnim projektima na kojima se radi. Riječ je o sveobuhvatnom dokumentu koji sadrži projektnu dokumentaciju za projekte s konkretnim fazama izgradnje, izjavio je Buić. Portfolio ima tri dijela, posvećena projektima izgradnje i uređenja kanalizacijske mreže te prometnica i biciklističkih staza. Projekti su prikazani u fazama izrade u kojima su se nalazili početkom ove godine. Kad je riječ o izgradnji, samo u Medulinu čak ih je osam započetih: Medulin Active Park, Placa Medulin, dogradnja OŠ dr. Mate Demarina, plaža Bijeca, Arheološki park Vižula (za koji je osigurano 16 milijuna kuna europskih sredstava), Lokva, Kulturni dom i Centar za mlade. Izgradnja dječjih vrtića pokrenuta je u Pomeru, kao i u Premanturi, gdje se gradi i sportski centar, koji će dobiti i Pomer, Banjole i Vinkuran. 

Demarin je istaknuo da nije riječ o predizbornoj kampanji, nego o rezultatu rada općinskih službi i Vijeća koje je i odobrilo ove projekte. Buić je posebnu zahvalu uputio višoj stručnoj suradnici za razvojne projekte i europske fondove, arhitektici Ana-Mari Počekaj koja je oblikovala i tehnički uredila publikaciju te napisala popratne tekstove.

Svaki projekt u knjižici sadrži informacije o statusu te brojne vizualizacije. Tu su i projekti koji dosad nisu predstavljeni javnosti, poput izgradnje crkve u Vinkuranu i dogradnje škola u Medulinu i Banjolama. Poglavlje o kanalizacijskoj mreži sadrži faze izgradnje kanalizacije, a zasebno su prikazane prometnice na katastarskim i ortofoto podlogama. Svaki od projekata je u različitim fazama realizacije navedenim u publikaciji, dok će financiranje ovisiti o dostupnim natječajima, javno-privatnom partnerstvu i općinskom proračunu.

Općina Medulin planira svake dvije godine izdati nadopunjeno izdanje i tako nastaviti kontinuirano pružati informacije o projektima. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter