Konklave: Kardinali na kruhu, vinu i vodi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izraz konklava dolazi od latinskog cum clave, što doslovno znači - ključem zatvoreno. Naziv zatvorenog izbornog zasjedanja kardinalskog zbora veže se za događaj iz 1271. godine kada se papinsko sjedište nalazilo u gradu Viterbo u sjevernom dijelu regije Lazio. Mjesto Kristovog namjesnika bilo je upražnjeno već pune tri godine pa su žitelji Viterba preuzeli stvar u svoje ruke. Zatvorili su ključem kardinale u salu papinske palače. Da bi bili sigurni da će odluka pasti u razumnom roku, maknuli su krov tako da su kardinali bili prisiljeni glasati pod neposrednim utjecajem vremenskih (ne)prilika, izloženi kiši i hladnoći, u neposrednom fizičkom dodiru s trojednim Bogom.

Izbor pape je u rukama duha svetoga, a po nauku Katoličke crkve zadatak je kardinala pravilno tumačiti znakove i interpretirati volju svevišnjega. Pučka smicalica je uspjela pa je konklava 19 kardinala 1. rujna davne 1271. godine izabrala u kratkom roku novog papu Gregorija X.

Upravo će taj Kristov namjesnik tri godine kasnije, 1274. apostolskom konstitucijom Ubi Periculum utvrditi izuzetno rigidna pravila konklava koja dobrim dijelom vrijede i danas.

Zanimljiv je dio apostolske konstitucije koji se odnosi na prehranu kardinala tijekom izbornog zasjedanja. Nakon tri dana bezuspješnog glasanja kardinali prelaze na "tanje" obroke s po jednim ponuđenim tanjurom (jedna namirnica).

Nakon sljedećih pet dana bezuspješnog glasanja slijedi stroga dijeta sastavljena od vode, kruha i vina. Odluka pape Gregorija X. polučila je efekt pa je u siječnju 1276. godine papa izglasan nakon prvog dana zasjedanja.

Potkraj devedesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme pape Ivana Pavla II., uz zapadne zidine Vatikana sagrađen je Dom sv. Marte. Vele stručnjaci da se radi o udobnom hotelu u kojemu se za konklava smještaju kardinali, u njemu nalazimo miniapartmane i pojedinačne sobe. Vatikan je za izgradnju hotela potrošio oko dvadeset milijuna američkih dolara, a situacija je bitno izmijenjena: 115 kardinala može uživati u hrani koja dolazi iz kuhinje Doma sv. Marte, ostala je netaknuta užanca zajedničke blagovaone, svi zajedno za stolom, gdje se mogu razmijeniti mišljenja i iskustva.

Vino je dio rituala, ali kažu da hodnicima doma kruže konjak, šampanjac i cigarete. Tijekom konklava iz 1978. godine madridski kardinal Vicente Enrique y Taracon, koji je bio strastveni pušač, zapalio je cigaretu nakon zajedničkog doručka. Bio je spreman ugasiti cigaretu i ispričati se drugima, no na osobno zadovoljstvo primijetio je da se u sali posvuda dižu oblačići dima. Neposredno nakon izbora, papi Ivanu Pavlu II obratio se američki kardinal s molbom da zapali cigaretu. Papa je potvrdno odgovorio uz molbu: "Samo neka dim bude bijeli".

Poznata je stvar da se izbor pape potvrđuje dimnim signalom iz Sikstinske kapele: bijeli u slučaju izbora, crni u slučaju bezuspješnog glasovanja (glasački listići nakon svakog glasačkog kruga se pale).

Današnji kardinali ne glasaju pod vedrim, ili oblačnim, nebom, nad glavom stoje im Michelangelove freske, umjetnost ih duhovno uzdiže. (Elio VELAN)

Dvanaest najizglednijih kandidata za novog papu

Iako je vatikanska izreka "Tko u konklave ulazi kao papa, iz njih izlazi kao kardinal" dobro poznata i više puta potvrđena u praksi, uoči svakog izbora za papu iskusni vatikanski izvjestitelji, povjesničari i analitičari Crkve iznose imena tzv. papabilnih kardinala, najizglednjih kandidata za preuzimanje katedre rimskog biskupa, od kojih neki, kao što je bio slučaj s Giovannijem Battistom Montinijem i Josephom Ratzingerom, stvarno i budu izabrani.

U svjetskim medijima uoči predstojećih konklava najviše se spominju imena dvanaestorice kardinala: Angelo Scola (71), Italija, kardinal je od 2003. godine, Gianfranco Ravasi (70), Italija, kardinal od 2010., Peter Turkson (64), Gana, kardinal od 2003., Leonardo Sandri (69), Argentina, kardinal od 2007., Oscar Maradiaga (70), Honduras, kardinal od 2001., Odilo Scherer (63), Brazil, kardinal od 2007., Joao Braz de Aviz (65), Brazil, kardinal od 2012., Marc Ouellet (68), Kanada, kardinal od 2003. godine i po analitičarima najveći favorit nakon Scole, Timothy Dolan (62), SAD, kardinal od 2012., Christoph Schoenborn (68), Austrija, kardinal od 1998. godine, potomak jedne od vodećih aristokratskih obitelji Habsburške Monarhije. Peter Erdo (60), Mađarska, kardinal od 2003. te Luis Tagle (55), Filipini, nadbiskup Manile od 2011. (Hina)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter