Konjima i šokerima protiv huligana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U borbu protiv huligana na sportskim natjecanjima hrvatski policajci ubuduce bi mogli krenuti na konjima i opremljeni elektrošokerima!

Kako neslužbeno doznajemo iz visokih izvora u policiji, upravo bi povratak konja u policijske redove mogla biti jedna od mjera na koje ministar policije Tomislav Karamarko misli kada govori o potrebi proširenja policijskih ovlasti i ucinkovitosti policije u borbi protiv izazivaca nereda.

U policijskom postupanju konji su vrlo korisni jer je policajac na konju zašticeniji od moguceg napada, a i policijski konji dresirani su za potiskivanje masa. Važan je i psihološki moment jer napadaci obicno bježe pred policijskim jahacima na konjima u strahu od udarca ili naleta konja na njih. Procjena je da jedan policajac na konju vrijedi kao deset njegovih kolega pješaka.

Uz osnaživanje policijskih redova ergelom konja, sigurnost policajaca Karamarko namjerava štititi i ovlastima za korištenje elektrošokerima koji su u bliskim susretima s napadacima vrlo efikasni, a opet nisu opasni po život kao vatreno oružje.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagic rekao je da vec postoji službena inicijativa da se hrvatski policajci opreme elektrošokerima.

- Nažalost, naši službenici ih nemaju, a stvar je logicna, jer bolje je da policajci u nekim slucajevima upotrebljavaju elektrošokere, nego službene pištolje, i mi se u Sindikatu zalažemo da se ta oprema što prije uvede, tvrdi Jagic.

- Nekada smo imali konje, ali što se s njima dogodilo, nije mi poznato. Vjerojatno su, nažalost završili u kobasicama. Bilo bi dobro da ih opet dobijemo, jer zajedno s psima, konji su jako dobra stvar, objašnjava sindikalni celnik.

Uz uvodenje konja i elektroškova, policija ce, kako doznajemo, tražiti i dodatno pooštravanje odredbi Kaznenog zakona koje se odnose na kažnjavanje napadaca na policajce.


Podijeli: Facebook Twiter