Kongres: Poreč ugostio 350 bogoslova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porečko-pulska biskupija bila je domaćin šestog po redu kongresa bogoslova hrvatskog govornog područja koji svake dvije godine okuplja svećeničke kandidate (bogoslove) i njihovi odgojitelji iz čitave Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ove godine kongres je okupio oko 350 bogoslova. Bogoslovima iz biskupijskih sjemeništa i teoloških fakulteta iz Zagreba, Sarajeva, Rijeke, Pule, Đakova i Splita pridružili su se i svećenički kandidati iz više redovničkih zajednica: franjevaca, isusovaca, karmelićana, dominikanaca.

Sudionici kongresa okupili su se danas na porečkom Trgu slobode ispred crkve Gospe od Anđela, nakon čega se procesija uputila prema Eufrazijevoj bazilici gdje je misu održao porečko-pulski biskup Dražen Kutleša.

Ovogodišnji kongres bogoslova održan je pod geslom "Svjedoci milosrđa" i jučer su građani Poreča imali priliku vidjeti, tokom procesije, budućnost hrvatske Crkve, mnoštvo mladića iz svih krajeva zemlje te iz susjedne Bosne i Hercegovine, koji su prihvatili poziv vjere. U tom smilsu biskup Kutleša im se obratio podsjećajući mlade kandidate da je njihovo zvanje velika odgovornost koju treba čuvat. "Pozvani ste da mijenjate svijet po Božjoj volji" poručio im je.

Nakon euharistijskog slavlja bogoslovi, njihovi odgojitelji i pratitelji premjestili su se u Pulu gdje su održane niz aktivnosti: sportske aktivnosti, razgledanje sjemeništa, izložbe, predstavljanja raznih sjemeništa, te obilazak pulskih znamenitosti. Organizator ovogodišnjeg kongresa je Biskupijsko misijsko sjemenište „Redemptoris Mater“ iz Pule. (E. V.)

 


Podijeli: Facebook Twiter