Kongres o J. Verneu: Pazinska iskustva u Barceloni

Zajednički snimak sudionika Prvog svjetskog kongresa o Julesu Verneu u Barceloni
Zajednički snimak sudionika Prvog svjetskog kongresa o Julesu Verneu u Barceloni

"Znanost, književnost i mašta: Jules Verne i avantura znanja" bio je podnaslov Prvom međunarodnom kongresu o Julesu Verneu koji je održan od 4. do 6. rujna u Barceloni. Kongres su zajedno organizirale udruge Sociedad Hispánica Jules Verne (Hispansko društvo Julesa Vernea, koje okuplja članove iz svih zemalja u kojima se govori španjolski, a sjedište mu je u Palma de Mallorci); Societat Catalana Jules Verne (Katalonsko društvo Julesa Vernea); i Societat Catalana d’Historia de la Ciencia i la Tecnica (Katalonsko društvo za povijest, znanost i tehniku).

U trodnevnom programu Kongresa predstavljena su 34 izlaganja o raznim aspektima života, djela i značaja Julesa Vernea, a sudionici odnosno izlagači bili su najvećim dijelom iz Španjolske, te iz Francuske, SAD-a, Švedske, Kanade, Kolumbije, Perua, Njemačke, Norveške, i Hrvatske. Hrvatsku je "zastupao" Davor Šišović iz Pazina s izlaganjem pod naslovom "Kako književnost može promijeniti mali grad: primjer Pazina i Verneova romana Mathias Sandorf". Uz pregled Verneovih izvora za istarske epizode romana Mathias Sandorf, u Šišovićevom su izlaganju riječju, slikama i videoklipovima predstavljene i kulturno-turističke aktivnosti u Pazinu nadahnute ovom književno-povijesnom vezom, od Dana Julesa Vernea začetih 1998. godine, do najnovijeg programa "Bijeg iz Kaštela" u sklopu projekta Istra Inspirit.

Kongres je održan u kompleksu bivše bolnice Santa Creu, u kojem je danas smješteno više kulturnih i obrazovnih institucija, među ostalim i jednog od suorganizatora, Societat Catalana d’Historia de la Ciencia i la Tecnica, a u istom je kompleksu i ogromna Biblioteca de Catalunya. Sva su izlaganja snimana i bit će objavljena na internetskim videoservisima, a tekstovi izlaganja objavit će se, na španjolskom, u zborniku radova s Kongresa. (G. I.)


Podijeli: Facebook Twiter