Kongres gitarista u Poreču: Umijeće Gabriela Bianca

 Gabriel Bianco (desno) drži masterclass s učenicim
Gabriel Bianco (desno) drži masterclass s učenicim

U Istarskoj sabornici proteklog se vikenda tražilo mjesto više za koncert mladog francuskog gitarista Gabriela Bianca, koji danas slovi za jednog od najaktivnijih klasičnih gitarista u svijetu. Bianco je svoj prvi nastup u Istri i Poreču održao u sklopu 15. kongresa Hrvatske udruge gitarskih pedagoga (HUGIP) čiji su članovi učitelji i profesori gitare u zemlji.

Dvadesetpetogodišnji Bianco rođen je u obitelji glazbenika i otac ga je već s pet godina počeo poučavati gitaru. Prvi je koncert održao u Parizu kao petnaestogodišnjak, a posljednjih pet godina redovno nastupa na koncertima. Sudjelovao je i na više od 30 glazbenih festivala diljem svijeta, i redovito osvajao visoke nagrade.

Dan nakon koncerta ianco je u Poreču održao i nekoliko majstorskih radionica za učenike i studente gitare koje su bile vrlo dobro posjećene.

- Jako mi se svidjelo u Poreču. Mislim da je divno što imate skup ovakvog tipa na kojemu učenici i učitelji imaju prilike biti zajedno dva dana i upoznati jedni druge, ojačati profesionalne veze i jednoga dana planirati nove projekte i koncerte. U Francuskoj imamo festivale, ali ovdje imam dojam da su odnosi između studenata i mentora puno prisniji, kaže Bianco, koji i sam predaje na pariškim konzervatorijima "Maurice Ravel" i "Jean Phillipe Remau".

Do kraja godine čekaju ga još nastupi u Francuskoj, Srbiji, Škotskoj i Rusiji, te promocija novog albuma koji je snimio zajedno sa svojim gitarskim kvartetom. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter