Konfuzija zbog ukidanja bodova za vanškolske uspjehe

Osmaši iz škole Kaštanjer (D. B. P.)
Osmaši iz škole Kaštanjer (D. B. P.)

Pravu pomutnju među roditeljima, ali i negodovanje struke izazvala su nova pravila upisa u srednju školu prema kojima učenici više neće dobivati dodatne bodove na račun završene glazbene škole, drugog stranog jezika ili klasičnog jezika, a neće se dodatno vrednovati ni kategorizirani sportaši. Pokušali smo provjeriti koliko su s novim pravilima ministra znanosti i obrazovanja Željka Jovanovića upoznati roditelji, školski pedagozi, ravnatelji, ali i sami učenici koje u lipnju očekuju upisi. Jesu li se bavili sportom ili pohađali glazbenu školu samo zbog bodova?

Loša praksa

Naime, upravo je ministar Jovanović pri predstavljanju novih pravila izjavio "pa nisu se valjda djeca na vanškolske aktivnosti upisivala radi dodatnih bodova!?". Osim što je unio nezadovoljstvo među roditelje pokazao je potpunu neosjetljivost, jer niti većina djece ide na vanškolske aktivnosti zbog bodova niti im o tome ovisi prolaz, jer uglavnom su ta djeca uspješna i u školi.

Stvar je dobre prakse koja se sada ukida, pa oni učenici koji i izvan škole ostvaruju rezultate, trude se i ulažu velike napore, sada neće imati dodatnu motivaciju, niti će ih se za to nagraditi, jer naš sustav te rezultate očito ne smatra dovoljno relevantnim.

Da stvar bude još gora, roditelji i učenici, ali i škole o svemu doznaju iz medija. Iako se upisi bliže, škole još ne raspolažu s konkretnim informacijama koje bi prenijele roditeljima, a time i učenicima.

"Stvorena je ogromna konfuzija i čini mi se da nitko ništa ne zna", potvrdila nam je ravnateljica pulske osnovne škole na Velom Vrhu Karmen Kranjec koja ne zna što bi točno rekla roditeljima i učenicima.

Manje obrtnika

- Nikako se ne mogu složiti s time da se više neće dobivati dodatni bodovi iz županijskih natjecanja, jer će to smanjiti broj zainteresirane djece. Dodatnim ih se bodovima motiviralo da budu još bolja i nastave se truditi. Novim pravilima ministarstvo šalje sasvim drugačiju poruku i na neki ih način kažnjava, a to je žalosno, kaže Kranjac. Ministrovu izjavu da se djeca valjda nisu upisivala kako bi skupljala bodove, ocijenila je posve neprimjerenom. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter