Konfrontacije Gordane Majnaric

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložbom Konfrontacije, otvorenom sinoc u pazinskom Spomen domu, Gordana Majnaric obilježila je tri važne obljetnice prirodnih znanosti: 400 godina od Galieljeva izuma teleskopa, 200 godina rodenja Charlesa Darwina i 150 godina od objavljivanja njegova epohalnog djela «Podrijetlo vrsta».

Majnaric ovim postavom konfrontira, ali i prilicno provokativno multimedijski preispituje kreacionisticke i evolucionisticke koncepcije o postanku i razvitku ljudske vrste i civilizacije, poglavito zapadne kulture duboko uronjene u kršcanski svjetonazor.

Majnaric nije autorica koja se bavi samo estetikom nego svojom otvorenošcu daje mogucnost objektiviziranja citavog niza stvarnosti, a to može samo umjetnicko djelo, naglasio je predstavljajuci izložbu Marino Baldini. Ona svojim kolektivnim performansom otkriva prošlost koja je relevantna našoj stvarnosti i to kroz osobe iz povijesti cija su znanstvena otkrica i danas aktualna.

Ona umjetnost i znanost objedinjava na etickoj razini, postavljajuci pitanja koja determiniraju svih nas, rekao je Baldini.


Podijeli: Facebook Twiter