Konfrontacija medija i umjetnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na zadnjoj u nizu izložbi ovogodišnjeg Rovinj Art Programa, koji od 1994. godine organizira Zavicajni muzej grada Rovinja, u galeriji Svetog Tome se predstavio Dalibor Martinis, jedan od najvecih hrvatskih medijskih i videoumjetnika.

Martinis je izložio tri rada, dva iz 1970-ih - instalaciju "Umjetnik pri radu" iz 1977. godine i crno-bijeli video na TV ekranu "Open Reel" (Otvoreni kolut) iz 1976. - kao i najnoviji videouradak "Egipatske stube Odese" iz 2011. godine. Iako su nastali u razlicitim razdobljima, autor je pojasnio da ovi radovi zapravo cine jednu cjelinu.

- Za ovaj sam prostor pokušao naci radove koji bi funkcionirali u njemu samome, ali i imali neku medusobnu komunikaciju. Uzeo sam dva rada iz 70-ih, videouradak "Open Reel" i jednu malu instalaciju "Umjetnik pri radu", te treci, jako novi. Sva tri rada na neki nacin imaju zajednicku karakteristiku - konfrontiraju izravno neke pojmove ili medij i umjetnika, ili tijelo i umjetnika.

Dalibor Martinis završio je Akademiju likovnih umjetnosti. Izlaže od 1969. godine, a od 1973. djeluje kao videoautor, do 1992. u koautorstvu sa Sanjom Ivekovic. Njegovi radovi nalaze se, medu ostalim, u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebe, Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku, Muzeja Stedelijk u Amsterdamu te ZKM-u u Karlsruheu. Predavao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i Ontario College of Art u Torontu, a od 2007. predaje na Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci. Izložba se može pogledati do 31. kolovoza. (M. MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter