Konflikti kultura na primjeru Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grupa studentica sa sveucilišta Wisconsin u americkom gradu Madisonu, predvodena profesorom Tomislavom Longinovicem, vec treci tjedan boravi u Istri sudjelujuci u ljetnom seminaru na temu Konflikti kultura - slucaj Istre. Baza im je u Rovinju, gdje su smješteni, a osim predavanja koja su za njih organizirana u rovinjskom Centru za povijesna istraživanja, u programu imaju i niz studijskih izleta širom Istre.

Zatekli smo ih u Kringi, gdje su, kao i minulih godina, došli upoznati se sa slucajem križanskog vampira Jure Granda iz 17. stoljeca.

U Istru, odnosno Rovinj, studenti iz Madisona dolaze od 2004., a ovaj seminar jedan je od cak 320 studijskih programa koje sveucilište Wisconsin provodi širom svijeta. Ove godine u istarskom seminaru sudjeluje devet studentica od prve do cetvrte godine studija, a kako je seminar interdisciplinaran, medu polaznicima ima studentica politologije, književnosti, pedagogije i antropologije.

- Svaki naš radni dan pocinje citanjem vijesti iz Glasa Istre kako bi polaznici dobili osnovne informacije o regionalnoj kulturi. Buduci da o ovim krajevima ne znaju skoro ništa, pocinjemo takoreci od nule, kaže nam voditelj seminara Tomislav Longinovic.

Tijekom boravka u Istri studenti citaju i obveznu literaturu, barem onu koja je dostupna na engleskom jeziku, a to su, primjerice, roman "Materada" Fulvija Tomizze, kao i znanstvene, odnosno publicisticke knjige, primjerice "Memory in exile" Pamele Ballinger ili pak "Venice and the Slavs" Larryja Wolfa. Predavanja koja za njih drže strucnjaci iz rovinjskog centra vezana su uz pitanja talijanske manjine u Istri, esula i slicno, dok Longinovic svojim predavanjima popunjava rupe u njihovom znanju o ovom dijelu jugoistocne Evrope.

- Nastojimo im u što širem kontekstu oslikati mikropovijest Istre kao primjer za temu o konfliktima kultura na globalnoj razini, a u zadnjem tjednu (seminar završava 17. lipnja) bavit cemo se Istrom kao modelom za "Evropu regija", kojemu je model susretište, a ne sukobljavanje i razdvajanje kultura, što je osobina modela "Evrope tvrdava", u kojem se svaka kultura zatvara u sebe i odnos prema drugima gradi kao odnos prema "drugacijem". Primjer za to je i ovaj vampir iz Kringe jer su vampiri u pogranicnim regijama tipicni simbol "drugog" i povod za ekscesne situacije, kaže.

U tri istarska tjedna americki su studenti obišli Pulu, Vodnjan, Porec, Dvigrad, Hum i Motovun nastojeci se i kao turisti upoznati s najzanimljivijim istarskim atrakcijama. Longinovic navodi kako su studentice oduševljene Istrom i Hrvatskom opcenito.

- Treba se ipak izboriti da baš ovaj istarski, izmedu 320 ponudenih seminara, zainteresira neke od naših 40.000 studenata, pa ce ovih devet studentica svakako biti idealne ambasadorice Istre i Hrvatske medu svojim kolegama, vjeruje Longinovic, posebno zadovoljan što se medu polaznicima istarskog seminara prijašnjih godina našlo i studenata koji su se posebno zakacili za istarske teme pa su o njima provodili i dodatne vlastite istraživacke projekte. (D. ŠIŠOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter