Konferencija o učinkovitoj prevenciji u zajednici

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

U organizaciji Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu te Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije danas je u Zajednici Talijana počela dvodnevna međunarodna znanstveno-stručna konferencija "Učinkovita prevencija u zajednici: Partnerstvo znanosti i prakse".

Kako je istaknula županijska pročelnica Sonja Grozić Živolić, konferencija je sazvana da bi se javnosti i svima onima koji se posredno i neposredno bave bilo kojim oblikom prevencije, predstavili rezultati rada u razdoblju od 2005. do 2013. godine u kojem se intenzivno bavilo prevencijom ovisnosti i poremećaja u ponašanju djece i mladih. Razlog rada na tom području je bio taj što građani Istarske županije, stručnjaci koji se bave unaprjeđenjem i zaštitom zdravlja te donositelji odluka na županijskoj i lokalnoj razini u javnozdravstvenim prioritetima ističu prevenciju u području mentalnog zdravlja djece i mladih.

Upravo će to, rekla je Grozić Živolić, biti jedan od prioriteta za iduće razdoblje, do 2016. godine.

Danas je tako prezentiran projekt "Zajednice koje brinu: Razvoj, implementacija i evaluacija prevencije u zajednici" koji se provodio od 2007. do 2013. godine prvenstveno u četiri grada i osam općina (Pula, Medulin, Svetvinčenat, Pazin, Tinjan, Sveti Petar u Šumi, Labin, Sveta Nedelja, Kršan, Poreč, Vrsar, Višnjan).

- Projekt nam je dao niz spoznaja, metoda, instrumenata koje možemo koristiti u daljnjem radu u svrhu osnaživanja naših zajednica i rada na prevenciji, rekla je Grozić Živolić.

U nastavku konferencije sutra će se govoriti o planu za zdravlje i o promociji mentalnog zdravlja djece i mladih u Istarskoj županiji. O planiranju promocije mentalnog zdravlja te o specifičnim izazovima rada na prevenciji mentalnih poremećaja govorit će gost konferencije Clemens Hosman, višegodišnji suradnik Svjetske zdravstvene organizacije za mentalno zdravlje. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter