Konferencija o promicanju europskog građanstva


U sklopu projekta AdriGov danas je u hotelu Histria započela dvodnevna međunarodna konferencija o ulozi lokalnih i regionalnih vlasti u promociji europskog građanstva na kojoj sudjeluju brojni partneri i gosti iz Bosne i Hercegovine, Italije i Vojvodine.

Jedan od glavnih ciljeva okupljanja je osnažiti ulogu građana u procesima odlučivanja na razini europskih institucija te im približiti rad EU institucija čije funkcioniranje običnim građanima još uvijek nije dovoljno poznato.

Konferenciju je otvorio pročelnik Odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije Oriano Otočan rekavši da i zadnji izbori za EU-parlament pokazuju određenu rezigniranost birača spram EU-a, dodajući da je i dalje prisutan jaz građana prema institucijama koje djeluju u sklopu EU-a.

 - Osnaživanjem lokalnih i regionalnih vlasti i većom decentralizacijom, što je na kraju krajeva i preduvjet za veću demokratizaciju, takav se otpor može prevladati. Čak 60 posto odluka koje se donose u Bruxelessu kasnije se implementiraju na nacionalna zakonodavstva, pa je tim više bitno jačati lokalne i regionalne samouprave.

Što se više odluka donosi na nižim razinama, to građani na njih mogu snažnije utjecati, kazao je Otočan.

Čestitke zbog skorašnjeg pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji uputio je predstavnik Vijeća Europe Francois Friederich, rekavši da je 2013. godina građanstva, ali i velike krize koja potresa članice EU-a. Naglasio je da su EU-institucije često puta paralizirane i predaleko od svojih građana te je i on istaknuo jače uključivanje građana da bi Europa doista počivala na demokraciji, vladavini prava i poštivanju ljudskih prava.

- Važnu ulogu tu mogu odigrati lokalne vlasti u suradnji s civilnim društvom, smatra Friederich.

Konferencija je organizirana u sklopu projekta AdriGov koji se financira iz programa IPA Adriatic i za čiju je implementaciju odobreno 350 tisuća eura.

Za sutra je najavljeno održavanje generalne skupštine asocijacija agencija lokalne demokracije ALDA kojom predsjeda Istarska županija, a održat će se i međunarodna konferencija o Europskoj godini građana.

Istra dosad povukla 106 milijuna eura

- Kroz 31 projekt Istarska županija uspjela je iz europskih fondova dosad povući čak 106 milijuna eura, a taj će se novac nakon ulaska u EU još dodatno povećati, rekao je Oriano Otočan.

Naglasio je da bi Istra putem strukturnih fondova do 2020. godine za različite projekte na razini gradova i općina na raspolaganju mogla imati 200 milijuna eura. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter