Konferencija o perspektivama rada u EU-u

Ilustracija (Arhiva GI/M. MIJOŠEK)
Ilustracija (Arhiva GI/M. MIJOŠEK)

Nakon ulaska u EU Hrvatska svoju konkurentnost na zajedničkom europskom tržištu na može temeljiti samo na niskoj cijeni rada, jer bi takva politika potaknula daljnje iseljavanje mladih stručnih ljudi, upozorio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel otvarajući današnju konferenciju o perspektivama rada i poslovanja na zajedničkom tržištu EU-a.

Konferencija, koju organiziraju SSSH i njemačka Zaklada "Friedrich Ebert", želi razmotriti na primjerima sektora prometa, graditeljstva i metalske industrije nudi li Hrvatskoj pristupanje EU-u priliku za nove investicije i zapošljavanje ili je, zbog konkurencije iz EU-a, umjesto širenja na nova tržišta čeka gubitak domaćeg tržišta.

Novosel tvrdi da se kod nas premalo govori o troškovima i kvaliteti upravljanja, odnosno sposobnosti poslodavaca za upravljanje ljudskim potencijalima, organiziranje rada i upravljanje krizom.

Ima li menadžment viziju kako gospodarstvo učiniti konkurentnim bez daljnjeg pogoršanja ionako preniskog standarda hrvatskih radnika, pita se Novosel.

- Za izlazak iz krize i uspješan razvoj Hrvatskoj trebaju investicije i reindustrijalizacija, a nakon 1. srpnja iduće godine trebat će joj novi način ponašanja i razmišljanja, ustvrdio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

- Hrvatska svoj položaj u Europi budućnosti treba temeljiti na politici "tri okovratnika" - bijelom okovratniku koji znači novu industriju koja će se graditi uz modernu, čistu tehnologiju, zelenom okovratniku koji predstavlja spoj turizma i poljoprivrede te IT okovratniku koji se temelji na razvoju informatike i telekomunikacija, rekao je Mrsić.

Dodao je da se politika očuvanja socijalne države ubuduće mora prilagoditi realnim mogućnostima ekonomije jer ne možemo trošiti više nego što imamo, niti se možemo zaduživati radi potrošnje, a to bi trebali shvatiti i socijalni partneri. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter