Koncesionari duguju državi 215 milijuna kuna

Vađenje pijeska (Davor PONGRAČIĆ/Cropix)
Vađenje pijeska (Davor PONGRAČIĆ/Cropix)

Poduzetnici u Hrvatskoj duguju državi za koncesijsku naknadu 214,9 milijuna kuna, takav je odgovor dobio GONG od Ministarstva financija o dospjelim, a nenaplaćenim naknadama za koncesiju.

Ministarstvo financija, koje vodi registar od gotovo 14 tisuća svih koncesijskih ugovora u Hrvatskoj, bilo da je riječ o koncesijama za vodu, naftu, pomorsko dobro, taksi usluge, domove zdravlja, napominje da najveći broj koncesionara uredno podmiruje svoje obveze. Resorna ministarstva koja su dala koncesiju zajedno s DORH-om i Državnim inspektoratom, tvrde u Ministarstvu financija, provode nadzor ako koncesionar ne podmiruje svoje obveze uredno.

Unatoč tome čini se da dug koncesionara raste. Državna revizija je, stoji u njezinom izvješću, prema
podacima iz Registra koncesijskih ugovora 3. veljače registrirala dug od 197,4 milijuna kuna. To znači da je u četiri mjeseca dug za koncesijske naknade povećan za 17,5 milijuna kuna. Kako su država i lokalne vlasti od koncesijskih ugovora, prema podacima Revizije, ubrali 740 milijuna kuna, to znači da su koncesionari s godinama skupili dug koji pokriva 30 posto svih godišnjih prihoda države i lokalnih vlasti od koncesijskih ugovora.

Financijska policija započela je u prošloj godini nadzor u 89 slučajeva gdje se sumnjalo na neplaćanje
koncesijske naknade. Dosad je 70 tih slučajeva završilo tako što je utvrđeno da koncesionar ne plaća uredno obveze. Zasada su izdali 66 rješenja u kojima je utvrđeno da koncesionari državi trebaju platiti 48 milijuna kuna duga, od čega je naplaćeno gotovo 22 milijuna kuna.

Na osnovu podataka iz Registra, Ministarstvo financija je zbrojilo i to da je do 10. svibnja ove godine raskinuto 520 ugovora, a najčešće je to, u 184 slučaja, bio sporazumni raskid. GONG je zanimalo u koliko je slučajeva država ili lokalna vlast raskinula ugovor zbog javnog interesa i prema podacima Ministarstva financija dogodilo se to tek šest puta.

Najveći broj koncesijskih ugovora odnosi se na zdravstveni djelatnosti, gdje je samo u prošloj godini sklopljeno više od 2.600 takvih ugovora, a riječ je uglavnom o produžetku ranije sklopljenih ugovora s liječnicima obiteljske medicine. Na pomorskom dobru podijeljene su 1.222 koncesije, a odgovori o koncesijskim ugovorima za gospodarsko korištenju voda koje je GONG dobio iz dva ministarstva govore da ipak država još uvijek nema točne podatke o tome kome je sve dala na korištenje javno dobro.

Ministarstvo poljoprivrede odgovorilo je GONG-u da su dodijelili 835 koncesijskih ugovora za korištenje voda, od čega su trenutno važeća njih 682. S druge strane Ministarstvo financija, na osnovu uvida u Registra, odgovara da je Ministarstvo financija podijelilo 904 koncesije za korištenje voda i da je raskinut 81 ugovor, što znači da je trenutno važećih 823 ugovora. Najvećim dijelom podaci dva ministarstva razlikuju se kad je u pitanju koncesija za vađenje pijeska i šljunka. Prema Ministarstvu poljoprivrede dodijeljeno je 68 takvih koncesija, a prema Ministarstvu financija tek 48. Što se tiče koncesija za
korištenje voda radi prodaje u bocama Ministarstvo poljoprivrede odobrilo ih je 40. (J. MARIĆ/NL)
 


Podijeli: Facebook Twiter