Koncesije za Vinkuransku uvalu i banjolsku luku na 20 godina

Vijeće je prihvatilo i godišnji plan davanja koncesija na području Općine (Snimio Neven LAZAREVIĆ)
Vijeće je prihvatilo i godišnji plan davanja koncesija na području Općine (Snimio Neven LAZAREVIĆ)

Medulinsko vijeće donijelo je odluku o davanju koncesije na pomorskom dobru, i to na dvadeset godina, tvrtki WRECK iz Vinkurana za potapanje i period nakon potapanja te gospodarsko korištenje admiralskog broda "Vis". Pročelnica Suzana Racan Stern obrazložila je da će godišnja koncesijska naknada za ukupnu površinu od 5.208 kvadrata iznositi10.416 kuna, a tome treba pridodati i promjenjivi dio u iznosu od 1,5 posto od ostvarenog prohoda.

Pročelnica je istaknula da je Ministarstvo pomorstva oduševljeno ovim projektom te dodala da je ovo ujedno prvi slučaj potapanja broda u Hrvatskoj, a cijela bi ova priča trebala dodatno pridonijeti turističkoj prepoznatljivosti Medulina. Na upit vijećnika Viktora Peruška što će se dogoditi kada istekne koncesija, pročelnica je odgovorila da brod ostaje u podmorju, a raspisat će se novi natječaj. - U slučaju da ne bude zainteresiranih koncesionara, brod će ostati potopljen na pomorskom dobru, kazala je Racan Stern. Podršku ovoj novoj medulinskoj atrakciji dao je i vijećnik Davor Zoričić koji je konstatirao da će sve to utjecati na podizanje bioraznolikosti i očuvanje ribljeg fonda.

Vijeće je prihvatilo i godišnji plan davanja koncesija na području Općine. Odlučili su raspisati natječaj za davanje koncesije na dvadeset godina na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene-luka nautičkog turizma-sidrište Vinkuranska uvala. Naime, koncesija će se dati za prostor koji je cijeli u moru i proteže se na 245 tisuća kvadrata (80 -100 vezova), a procijenjena vrijednost koncesije iznosi 9 milijuna kuna. Vijeće je podržalo inicijativu Sportsko-ribolovnog društva Banjole da se ide u raspisivanje natječaja za dodjelu koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i korištenja luke posebne namjene-sportska luka Pod Liom Banjole. I ovdje bi se koncesija dala na 20 godina, a cijelo područje obuhvaća površinu od 16.680 kvadrata (50-100 vezova), dok procijenjena vrijednost koncesije iznosi 150 tisuća kuna. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter