Koncesije na pomorsko dobro davat će gradovi i općine

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Vlada je na redovnoj sjednici 8. srpnja usvojila prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, te ga poslala na raspravu i donošenje u Hrvatskom saboru. U novom zakonu propisuje se nadležnost upravnih odjela u jedinici područne samouprave nadležnih za poslove pomorstva, za utvrđivanje granica pomorskog dobra. Mijenja se i postupak za davanje koncesija na pomorskom dobru radi usklađenja sa Zakonom o koncesijama.

Koncesija na zahtjev

U najvažnije promjene koje donosi novi zakon ubraja se institut koncesije na zahtjev, ali se i obavezuje davatelj koncesije na provođenje da pripremi dokumentaciju shodno Zakonu o koncesijama. Vlada predlaže da se ukinu koncesijska odobrenja te uvode dozvole, koje daje predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave temeljem javnog natječaja na rok od četiri godine. Dakle, po novom zakonu o koncesijama na pomorsko dobro i morske luke odlučivat će općinska i gradska vijeća.

U novom zakonskom tekstu napokon se definiraju morske plaže, sidrišta i privezišta te se utvrđuje vremenska granica za uređivanje pitanja nasipavanja mora.

Ipak, centralna država i dalje će brinuti za dio poslova u vezi s pomorskim dobrom, jer zakon kaže kako se "utvrđuje nadležnost središnjeg tijela državne uprave nadležnog za raspolaganje i upravljanje državnom imovinom, te sudjelovanje Ministarstva prostornog uređenja u postupku izrade i donošenja svih dokumenata i akata prostornog uređenja koji obuhvaćaju područje pomorskog dobra.

Županije i gradovi imat će nove ovlasti u upravljanju pomorskim dobrom i morskim lukama. Vlada novim zakonom predlaže osnivanje županijskih lučkih uprava koje mogu imati ispostave, dok veliki gradovi imaju pravo na osnivanje gradske lučke uprave. Županijske lučke uprave same će obavljati svoju djelatnost, koje će koncesiju za obavljanje lučkih djelatnosti davati iznimno i to samo u slučaju izgradnje nove infrastrukture, prihvat i predaju otpada s plovila, te za izgradnju objekata za opskrbu gorivom plovnih objekata.

Novim zakonom uvodi se jedinstvena lučka tarifa u lukama otvorenim za javni promet županjskog i lokalnog značaja koja objedinjava lučke pristojbe i lučke naknade. Posao će dobiti lučki redari, koji se uvode za nadzor i provedbu lučkog reda u lukama otvorenim za javni promet.

Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama koje je Vlada poslala Hrvatskom saboru na raspravu i usvajanje uređuje se pitanje pretvorbe na pomorskom dobru.

U IDS-u, čiji su saborski zastupnici više puta u raspravama inzistirali na donošenju Zakona o pomorskom dobru, poručili su njegov sadržaj još ne mogu komentirati. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter